PRESERVERE: Η εφαρμογή του αντιρατσιστικού νομικού πλαισίου της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Ευρώπη (αναφορές)

Στο πλαίσιο του έργου “Preventing Racism and Discrimination – Enabling the Effective Implementation of the EU Anti-Racist Legal Framework – PRESERVERE”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (CERV-2021-EQUAL), ολοκληρώθηκαν 6 εθνικές (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Μάλτα και Ολλανδία) και 1 ευρωπαϊκή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του ενωσιακού νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Η ευρωπαϊκή έκθεση αποτελείται από την περιγραφή και ανάλυση των οδηγιών για τη φυλετική ισότητα (2000/43/ΕΚ) και  τα δικαιώματα των θυμάτων (2012/29/ΕΕ), την εφαρμογή του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού σε 6 κράτη-μέλη της ΕΕ και τη συγκριτική ανάλυση διαφορετικών μελετών περίπτωσης.

Σκοπός της είναι η παρουσίαση των πληροφοριών που συλλέχθηκαν κατά την υλοποίηση της εθνικής δευτερογενούς έρευνας και έρευνας πεδίου. Στην Ελλάδα, η έρευνα διεξήχθη από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, το οποίο συμμετέχει ως εταίρος στο έργο. Στο πλαίσιο της εν λόγω δραστηριότητας, η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου επικεντρώθηκε στους εθνικούς νόμους που ενσωματώνουν τις συναφείς οδηγίες της ΕΕ στην εθνική νομοθεσία και στην αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους από τα ελληνικά δικαστήρια, τους επαγγελματίες και τις υπηρεσίες.

Διαβάστε την έκθεση για την Ελλάδα εδώ και τη συγκριτική ανάλυση για τα 6 κράτη-μέλη εδώ.

Επίσης, εδώ μπορείτε να βρείτε τη δεύτερη δημοσίευση, με τη μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book), που παράγεται στο πλαίσιο του έργου PRESERVERE, με τίτλο “Διδάγματα και συστάσεις”. Περιέχει: Τη συνολική ανάλυση της δραστηριότητας πιλοτικής εφαρμογής της εργαλειοθήκης κατάρτισης, η οποία προέρχεται από την κοινή έκθεση- Το απόσπασμα των 7 εθνικών εκθέσεων πιλοτικής εφαρμογής, που περιέχουν μελέτες περιπτώσεων και αντιπροσωπεύουν 7 λευκές βίβλους που θα αξιολογήσουν κριτικά το υφιστάμενο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και τους εθνικούς νόμους και τις διαδικασίες μεταφοράς του στις αντίστοιχες χώρες εταίρους.

PRESERVERE Online Training Toolkit

Part I

Legal Professionals
Front line workers

Part II

Part III