Συνεργάτες

Επιστημονικός Διευθυντής

Ξενοφών Κοντιάδης
Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου από τον Αύγουστο του 1995. Διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει είκοσι τρία βιβλία, περισσότερες από 150 μελέτες στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά, καθώς και την επιστημονική επιμέλεια είκοσι ένα τόμων και εντάσσεται θεματικά στο Συνταγματικό Δίκαιο και στο Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλειας. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός υπεύθυνος, ερευνητής ή εμπειρογνώμονας σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων μεταφοράς θεσμικής τεχνογνωσίας σε τρίτες χώρες.

Εκτελεστική Διευθύντρια – Υπεύθυνη Προγραμμάτων

Μαρία Μουσμούτη
H Μαρία Μουσμούτη κατέχει πτυχίο νομικής (Νομικής Σχολή Αθηνών), μεταπτυχιακό δίπλωμα στο συγκριτικό δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης (Katholieke Universiteit Leuven, Βέλγιο) και διδακτορικό με ειδίκευση στα θέματα νομοθέτησης και ποιότητας της νομοθεσίας (University of London). Έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στην εκτίμηση κανονιστικών επιπτώσεων (College of Europe), στη νομοτεχνική επεξεργασία (Institute of Advanced Legal Studies, University of London) και έχει εργαστεί σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων κωδικοποίησης, απλοποίησης της νομοθεσίας, εισαγωγής evidence-based μεθόδων στη νομοθέτηση και μείωσης της γραφειοκρατίας. Η διδακτορική της έρευνα αφορούσε την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας, ιδίως στη νομοθεσία για τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 2000. Έχει διατελέσει Επιστημονική συνεργάτιδα του Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητή Δημήτρη Θ. Τσάτσου (2002-2004). Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου από το 1999, ως υπεύθυνη διαχείρισης έργων (1999-2002), Διευθύντρια Διεθνών Προγραμμάτων (2002-2007) και Εκτελεστική Διευθύντρια (2007- σήμερα).

Οικονομική και Διοικητική Διευθύντρια

Αντωνία Καγιά
Η Αντωνία Καγιά έχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική από το Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδος, Deree College και Μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων με κατεύθυνση στον Εσωτερικό Έλεγχο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πάνω από δέκα πέντε χρόνια εμπειρίας στους τομείς της λογιστικής και της οικονομικής διαχείρισης έργων και προγραμμάτων, και έγινε Οικονομική και Διοικητική Διευθύντρια του Ιδρύματος Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου το 2014. Είναι, επίσης, Υπεύθυνη Ποιότητας για το ISO 9001:2015 και Υπεύθυνη Ασφάλειας της Πληροφορίας για το ISO 27001:2013.

Ομάδα συνεργατών

Γιώργος Βουρλάκης

Ο Γιώργος Βουρλάκης είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαθέτει πάνω από δέκα χρόνια εμπειρίας στον σχεδιασμό και τη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων και ευρωπαϊκών έργων (ΕΣΠΑ, ECHO, AMIF, EEA Grants) σε διάφορους τομείς, όπως μεταξύ άλλων η εκπαίδευση, η ένταξη, η ψυχική υγεία, η παιδική προστασία, η προστασία ευάλωτων ομάδων, η κοινοτική διερμηνεία και η ανάπτυξη, ενώ έχει συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, θεσμικούς φορείς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Άννυ Καμαριώτη
Η Άννυ Καμαριώτη έχει πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις – Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη (Πανεπιστήμιο Columbia). Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά.

Ζωή Κασάπη
Η Ζωή Άννα Κασάπη (LL.M.) είναι δικηγόρος Αθηνών από το 2013, με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο και το δίκαιο δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και LL.M. Δικαίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από το Queen Mary, University of London. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου από το 2018.

Όλγα Κατσαρού
Η Όλγα Κατσαρού είναι πτυχιούχος του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διεθνή Χρηματοοικομική Ανάλυση από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Ηνωμένο Βασίλειο). Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην οικονομική διαχείριση ευρωπαϊκών έργων σε ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών προγραμμάτων συμπεριλαμβανομένων: Horizon 2020, Erasmus+, Interreg. Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.

Όλγα Κελεσίδου
Η Όλγα Κελεσίδου είναι γραφίστρια με ειδίκευση στον σχεδιασμό εντύπου και στη σελιδοποίηση βιβλίων και περιοδικών. Έχει πολυετή εμπειρία στον εκδοτικό χώρο και στη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Δήμητρα Μαλανδράκη
Η Δήμητρα Μαλανδράκη είναι κάτοχος πτυχίου Βαλκανικών Σπουδών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Πολιτική, Ιστορία, Οικονομία από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2005 εργάζεται στη διαχείριση εθνικών προγραμμάτων και από το 2010 μέχρι σήμερα στο σχεδιασμό, έρευνα και υλοποίηση μεγάλων ερευνητικών έργων καθώς και έργων τεχνικής και θεσμικής υποστήριξης, χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ.α. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και έχει γνώσεις Ρωσικών.

Σοφία Ουρανού
Η Σοφία Ουρανού έχει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών με κατεύθυνση την Διοικητική Συμβουλευτική από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας με άδεια Λογιστή – Φοροτεχνικού Β’ τάξης. Εργάζεται στην Οικονομική Διεύθυνση του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου από το 2020. Μιλάει αγγλικά.

Αντώνης Ραπανάκης
Ο Αντώνης Ραπανάκης είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως υπεύθυνος του τμήματος επιμορφωτικών σεμιναρίων. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Σοφία Στοιχειού
Η Σοφία Στοιχειού είναι κάτοχος πτυχίου Ρωσικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μεταπτυχιακού διπλώματος Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα και έχει καλή γνώση τουρκικών.

Κωνσταντίνα Τσιλομελέκη
Η Κωνσταντίνα Τσιλομελέκη είναι πτυχιούχος  Φιλολογίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και τη Διδασκαλίας της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα κατέχει δίπλωμα στη Δημοσιογραφία και τα Μ.Μ.Ε. Από το 2012 εργάζεται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ως υπεύθυνη έργων στον τομέα της εκπαίδευσης και της ένταξης ευάλωτων ομάδων.

Σοφία Τσουρινάκη
Η Σοφία Τσουρινάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία και τα Νέα Μέσα. Από τον Δεκέμβριο του 2020 είναι Υπεύθυνη Διαχείρισης και Προώθησης του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών Εξελίξεων (www.syntagmawatch.gr).