Συνεργάτες

Επιστημονικός Διευθυντής

Ξενοφών Κοντιάδης
Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου από τον Αύγουστο του 1995. Διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει είκοσι τρία βιβλία, περισσότερες από 150 μελέτες στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά, καθώς και την επιστημονική επιμέλεια είκοσι ένα τόμων και εντάσσεται θεματικά στο Συνταγματικό Δίκαιο και στο Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλειας. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός υπεύθυνος, ερευνητής ή εμπειρογνώμονας σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων μεταφοράς θεσμικής τεχνογνωσίας σε τρίτες χώρες.

Εκτελεστική Διευθύντρια – Επιστημονική Υπεύθυνη

Μαρία Μουσμούτη
H Μαρία Μουσμούτη κατέχει πτυχίο νομικής (Νομικής Σχολή Αθηνών), μεταπτυχιακό δίπλωμα στο συγκριτικό δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης (Katholieke Universiteit Leuven, Βέλγιο) και διδακτορικό με ειδίκευση στα θέματα νομοθέτησης και ποιότητας της νομοθεσίας (University of London). Έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στην εκτίμηση κανονιστικών επιπτώσεων (College of Europe), στη νομοτεχνική επεξεργασία (Institute of Advanced Legal Studies, University of London) και έχει εργαστεί σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων κωδικοποίησης, απλοποίησης της νομοθεσίας, εισαγωγής evidence-based μεθόδων στη νομοθέτηση και μείωσης της γραφειοκρατίας. Η διδακτορική της έρευνα αφορούσε την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας, ιδίως στη νομοθεσία για τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 2000. Έχει διατελέσει Επιστημονική συνεργάτιδα του Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητή Δημήτρη Θ. Τσάτσου (2002-2004). Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου από το 1999, ως υπεύθυνη διαχείρισης έργων (1999-2002), Διευθύντρια Διεθνών Προγραμμάτων (2002-2007) και Εκτελεστική Διευθύντρια (2007- σήμερα).

Διευθύντρια Διεθνών Προγραμμάτων

Άννυ Καμαριώτη
Η Άννυ Καμαριώτη έχει πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Διεθνή Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη (Πανεπιστήμιο Columbia, ΗΠΑ) και μιλάει αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά. Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου από το 2008 ως Υπεύθυνη Διαχείρισης Έργων (2008-2020), και στη συνέχεια ως Διευθύντρια Διεθνών Προγραμμάτων (2021- σήμερα). Έχει σχεδιάσει και διαχειριστεί μεγάλο αριθμό σύνθετων διεθνών έργων, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, σε συνεργασία με δημόσιες αρχές σε επίπεδο κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης, εθνικές δικαστικές αρχές, πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διεθνώς. Ο ρόλος της στο Ίδρυμα είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, η ευθυγράμμιση των ευκαιριών χρηματοδότησης με τις στρατηγικές προτεραιότητες και τους στόχους του Ιδρύματος, η επίβλεψη και ο συντονισμός της ομάδας υπεύθυνων διαχείρισης έργων καθώς και των επιστημονικών συνεργατών, για την επιτυχή υλοποίηση διεθνών έργων.

Οικονομική και Διοικητική Διευθύντρια

Αντωνία Καγιά
Η Αντωνία Καγιά έχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική από το Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδος, Deree College και Μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων με κατεύθυνση στον Εσωτερικό Έλεγχο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πάνω από δέκα πέντε χρόνια εμπειρίας στους τομείς της λογιστικής και της οικονομικής διαχείρισης έργων και προγραμμάτων, και έγινε Οικονομική και Διοικητική Διευθύντρια του Ιδρύματος Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου το 2014. Είναι, επίσης, Υπεύθυνη Ποιότητας για το ISO 9001:2015 και Υπεύθυνη Ασφάλειας της Πληροφορίας για το ISO 27001:2013.

Ομάδα συνεργατών

Νατάσα Αλεξοπούλου

Η Νατάσα Αλεξοπούλου είναι νομικός, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ποινικού Δικαίου – Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής Αθηνών. Από το 2020 δραστηριοποιείται στην έρευνα και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (προγράμματα REC, CERV, AMIF, JUST) στις θεματικές της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, της έμφυλης βίας, της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού κ.ά. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Ζωή Κασάπη
Η Ζωή Άννα Κασάπη (LL.M.) είναι δικηγόρος Αθηνών από το 2013, με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο και το δίκαιο δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και LL.M. Δικαίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από το Queen Mary, University of London. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου από το 2018.

Όλγα Κατσαρού
Η Όλγα Κατσαρού είναι υπεύθυνη οικονομικής διαχείρισης και οικονομικού σχεδιασμού (budgeting) των ευρωπαϊκών έργων του Ιδρύματος Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Είναι  πτυχιούχος του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διεθνή Χρηματοοικονομική Ανάλυση από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Ηνωμένο Βασίλειο). Διαθέτει επίσης πολυετή εμπειρία στην οικονομική διαχείριση ευρωπαϊκών έργων σε ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών προγραμμάτων συμπεριλαμβανομένων: JUST, CERV, HORIZON, ERASMUS+, INTERREG, CEF.

Όλγα Κελεσίδου
Η Όλγα Κελεσίδου είναι γραφίστρια με ειδίκευση στον σχεδιασμό εντύπου και στη σελιδοποίηση βιβλίων και περιοδικών. Έχει πολυετή εμπειρία στον εκδοτικό χώρο και στη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Δήμητρα Μαλανδράκη
Η Δήμητρα Μαλανδράκη είναι κάτοχος πτυχίου Βαλκανικών Σπουδών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Πολιτική, Ιστορία, Οικονομία από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2005 εργάζεται στη διαχείριση εθνικών προγραμμάτων και από το 2010 μέχρι σήμερα στο σχεδιασμό, έρευνα και υλοποίηση μεγάλων ερευνητικών έργων καθώς και έργων τεχνικής και θεσμικής υποστήριξης, χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ.α. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και έχει γνώσεις Ρωσικών.

Σοφία Ουρανού
Η Σοφία Ουρανού έχει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών με κατεύθυνση την Διοικητική Συμβουλευτική από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας με άδεια Λογιστή – Φοροτεχνικού Β’ τάξης. Εργάζεται στην Οικονομική Διεύθυνση του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου από το 2020. Μιλάει αγγλικά.

Αντώνης Ραπανάκης
Ο Αντώνης Ραπανάκης είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως υπεύθυνος του τμήματος επιμορφωτικών σεμιναρίων. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Σοφία Στοιχειού
Η Σοφία Στοιχειού είναι κάτοχος πτυχίου Ρωσικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μεταπτυχιακού διπλώματος Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα και έχει καλή γνώση τουρκικών.

Κωνσταντίνα Τσιλομελέκη
Η Κωνσταντίνα Τσιλομελέκη είναι πτυχιούχος  Φιλολογίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και τη Διδασκαλίας της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα κατέχει δίπλωμα στη Δημοσιογραφία και τα Μ.Μ.Ε. Από το 2012 εργάζεται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ως υπεύθυνη έργων στον τομέα της εκπαίδευσης και της ένταξης ευάλωτων ομάδων.

Σοφία Τσουρινάκη
Η Σοφία Τσουρινάκη είναι Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ιδρύματος Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, από τον Ιανουάριο του 2022. Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία και τα Νέα Μέσα. Από τον Δεκέμβριο του 2020 είναι Υπεύθυνη Διαχείρισης και Προώθησης του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών και Θεσμικών Εξελίξεων Syntagma Watch & από το 2021 του ιστότοπου epoliteia.gr, ο οποίος φιλοξενεί το ομώνυμο τριμηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό και e-books ελεύθερης πρόσβασης.

Μελίνα Χαλκίδη
Η Μελίνα Χαλκίδη είναι υπεύθυνη διαχείρισης έργων του Ιδρύματος Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, από τον Ιανουάριο του 2024. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 2013 ασχολείται με την επιστημονική έρευνα και την υλοποίηση έργων σε διάφορους τομείς, με εξειδίκευση στα θεμελιώδη δικαιώματα, την παιδική προστασία και τη μετανάστευση, έχοντας ηγηθεί πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με υπουργεία και διεθνείς οργανισμούς, με στόχο τη βελτίωση της ζωής ευάλωτων πληθυσμών. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά.