Βραβείο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ» 2012

Με το Βραβείο «Δημήτρης Τσάτσος», που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες με ιδιαίτερη προσφορά στο πεδίο των Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών, τιμήθηκε ο Καθηγητής Βασίλειος Σκουρής, Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Με το Βραβείο «Δημήτρης Τσάτσος», που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες με ιδιαίτερη προσφορά στο πεδίο των Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών, τιμήθηκε ο Καθηγητής Βασίλειος Σκουρής, Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το βραβείο που απονέμεται για πρώτη φορά, θεσμοθετήθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου (Αθήνα) και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών Δημήτρης Τσάτσος (Πανεπιστήμιο Hagen – Γερμανία).

Ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Σκουρής, στην αντιφώνησή του με θέμα «Η δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: μύθος ή πραγματικότητα;», τόνισε μεταξύ άλλων ότι «λαμβανομένων υπόψη των ιδιαζόντων εγγενών χαρακτηριστικών της Ένωσης, η αξιολόγηση της δημοκρατικής νομιμοποίησής της βάσει των παραδοσιακών κριτηρίων προκαλεί σοβαρές δυσκολίες. Το γεγονός αυτό όμως δεν ισοδυναμεί με απουσία επαρκούς δημοκρατικού ερείσματος, δεδομένου ότι το υπερεθνικό ενωσιακό οικοδόμημα αναζητεί συνεχώς και τελικώς βρίσκει συμπληρωματικές πηγές θεσμικής ενίσχυσης».

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, Καθηγητής κ. Ξενοφών Ι. Κοντιάδης επεσήμανε ότι «το Βραβείο «Δημήτρης Τσάτσος», ως μια Ελληνογερμανική ακαδημαϊκή πρωτοβουλία με ισχυρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και συμβολισμό, απονέμεται για πρώτη φορά σε ένα χρονικό σημείο όπου ίσως η συνεργασία Γερμανίας και Ελλάδας είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ, και που από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία αυτή εξαρτάται το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η συμβολική αξία του Βραβείου θεμελιώνεται πρωτίστως στο πρόταγμα μιας Ευρώπης που θα εμφορείται από τις αρχές της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους δικαίου»

Αναφερόμενος στην επιλογή του προσώπου του Καθηγητή Βασίλειου Σκουρή, ο Διευθυντής του Dimitris-Tsatsos-Institut für Europäische Verfassungswissenschaften, Καθηγητής κ. Peter Brandt, σημείωσε στη δική του προσφώνηση: «θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι η απόφασή μας για τον πρώτο τιμώμενο με το βραβείο δεν ήταν δύσκολη, και αυτό όχι μόνο λόγω της στενής του σχέσης με τον φέροντα το όνομα του βραβείου: θα ήταν δύσκολο να βρεθεί άλλη προσωπικότητα που να πληροί σε τέτοιο βαθμό όσο ο Πρόεδρος Σκουρής, τόσο το κριτήριο της επιστημονικής αριστείας, όσο και το επιπρόσθετο κριτήριο της αποφασιστικής συμβολής στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

Σε ομιλία του ο Καθηγητής κ. Peter-Christian Müller-Graff αναφέρθηκε στο έργο και στην προσωπικότητα του Καθηγητή Βασίλειου Σκουρή.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ Guido Westerwelle, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη «περισσότερης δημοκρατικής συμμετοχής και ενός κοινού Συντάγματος», προκειμένου να ξεκινήσει η επανατοποθέτηση και η ενδυνάμωση της Ευρώπης. Απευθυνόμενος στον Καθηγητή κ. Σκούρη, τόνισε: «ως συνταγματολόγος και Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδέετε την επιστήμη και την πράξη με τον καλύτερο τρόπο. Υπηρετήσατε επάξια την ένωση της Ευρώπης. Το βραβείο «Δημήτρης Τσάτσος» είναι μια ωραία αναγνώριση του έργου σας. Σας συγχαίρω εγκάρδια και σας παρακαλώ να μην χαλαρώσετε την δέσμευσή σας για περισσότερη δημοκρατία στην Ευρώπη».

Εκ μέρους της Κυβέρνησης χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και εκ μέρους του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Προέδρός του κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Βίντεο από την εκδήλωση