21 Μαΐου 2024
Φυσικές καταστροφές: Επισκόπηση πρακτικών νομικών ζητημάτων

Πού απευθύνεται;

Απευθύνεται σε νομικούς, νομικούς συμβούλους, δικηγόρους, ασκούμενους δικηγόρους, φορείς με αντικείμενο την πολιτική προστασία και την εφαρμογή του δικαίου περιβάλλοντος, περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς δραστηριοποιούμενους γύρω από θέματα περιβάλλοντος, ασφαλιστικές εταιρείες, φοιτητές σχολών με συναφές αντικείμενο κλπ.

Σκοπός

Οι φυσικές καταστροφές στη σύγχρονη μορφή τους βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας τα τελευταία χρόνια. Το νομικό πλαίσιο γύρω από αυτές διευρύνεται συνεχώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρακτικά νομικά ζητήματα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον κρίνεται απαραίτητη μία συνολική διεπιστημονική θεώρηση τόσο του προβλήματος των φυσικών καταστροφών όσο και της αντιμετώπισής του με τα υπάρχοντα νομικά εργαλεία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε πρακτικά νομικά ζητήματα, όπως η αστική ευθύνη του Δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η ποινική ευθύνη σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η επιδίκαση ασφαλιστικής αποζημίωσης λόγω ζημίας από φυσικές καταστροφές  κλπ. 

Περιεχόμενο

  • Οριοθέτηση έννοιας φυσικής  καταστροφής
  • Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή
  • Παρατήρηση και διαχείριση φυσικών καταστροφών σε  εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
  • Επισκόπηση νομικού πλαισίου γύρω από τις φυσικές καταστροφές
  • Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή: σύγχρονα νομικά ζητήματα
  • Η αστική ευθύνη του Δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών – Πρόσφατη Νομολογία
  • Ποινική ευθύνη σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών- Πρόσφατη Νομολογία
  • Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και επιδίκαση ασφαλιστικής αποζημίωσης λόγω ζημίας από φυσικές καταστροφές
  • Φορολογία και φυσικές καταστροφές
  • Ειδικότερα ζητήματα γύρω από την ενίσχυση πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Εισηγητές

Η Μαρία Μανιαδάκη είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αννοβέρου της Γερμανίας.

Ασκεί μάχιμη δικηγορία ενώ παράλληλα είναι δικηγόρος με έμμισθη εντολή στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ασχολείται ενεργά με το Δίκαιο Περιβάλλοντος από το 2003. Έχει διατελέσει εργαστηριακός συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι Κρήτης, Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (2003-2011) με αντικείμενο τη διδασκαλία της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, ειδικός συνεργάτης-συντονιστής για τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων στο έργο LIFE14/GIE/GR/000026 με τίτλο «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για τη δίωξη εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής και ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» (2016-2021) και ερευνήτρια στο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ έργο με τίτλο: «Νομικά ζητήματα από τη χρήση των τεχνολογιών παρακολούθησης και παρατήρησης γης για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης στην ελληνική έννομη τάξη-HELLASNOMOSAT» (2020-2021).

Συμμετείχε ως τακτικό μέλος στη 2η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων Δασικού Χάρτη Π.Ε Χανίων (2019). Έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο Περιβάλλοντος, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Ινστιτούτα και σε ποικίλες περιβαλλοντικές ημερίδες και δράσεις.

O Δρ. Δημήτριος Αλεξάκης είναι Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Είναι κάτοχος πτυχίου (2001), Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (2003) και Διδακτορικού Διπλώματος (2009) από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις εφαρμογές της Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στους τομείς των Φυσικών Καταστροφών, της Φυσικής Γεωγραφίας, της Οικολογίας Τοπίου,  της Αρχαιολογίας Τοπίου, της Χωρικής Ανάλυσης  και της παρακολούθησης του Φυσικού και Ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό συγγραφικό έργο με  64 δημοσιευμένες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, 6 δημοσιεύσεις σε κεφάλαια βιβλίων καθώς και περισσότερες από 90 δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε πρακτικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων. Έχει εργαστεί σε περισσότερα από 45 Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ως συντονιστής ή ως εταίρος και έχει δώσει πλήθος ερευνητικών διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Μέθοδος διεξαγωγής

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

Εκπαιδευτικό υλικό

Με το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν βιβλιογραφικό και νομολογιακό υλικό.

Πιστοποίηση

Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης κάθε προγράμματος επιμόρφωσης οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής, με την οποία πιστοποιείται η απόκτηση συγκεκριμένων γνώσεων και δεξιοτήτων .

Χρόνος διεξαγωγής

Ημερομηνία διεξαγωγής: 21/5/2024

Ώρες υλοποίησης σεμιναρίου: 16:00-21:00

Κόστος συμμετοχής

Για φυσικά πρόσωπα & επιτηδευματίες: 100,00€
Για νομικά πρόσωπα: 100,00€
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής και καταβολής του αντιτίμου: 16/5/2024
Έκπτωση πρόωρης εγγραφής:
Όσες εγγραφές ολοκληρωθούν έως 9/5/2024, θα λάβουν 15% έκπτωση επί της αξίας συμμετοχής.*

*Η ολοκλήρωση της εγγραφής πραγματοποιείται με την καταβολή του αντίστοιχου αντιτίμου.

Εκπτωτική Πολιτική

Προπτυχιακοί φοιτητές: έκπτωση 50% κατόπιν επιδείξεως φοιτητικής ταυτότητας
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Ασκούμενοι/νέοι δικηγόροι: έκπτωση 20% κατόπιν επιδείξεως σχετικού δικαιολογητικού(βεβαίωση ή πιστοποιητικό Δικηγορικού Συλλόγου)
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Άνεργοι: έκπτωση 30% κατόπιν επιδείξεως κάρτας ανεργίας
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Συμμετοχές 2 και άνω ατόμων από το ίδιο νομικό πρόσωπο: έκπτωση 10%

Έκπτωση πρόωρης εγγραφής: έκπτωση 15% για όσους προβούν σε δήλωση συμμετοχής και καταβολή του αντιτίμου ως την ημερομηνία πρόωρης εγγραφής

Ακύρωση συμμετοχής

Ακύρωση συμμετοχής γίνεται δεκτή, χωρίς επιβάρυνση, το αργότερο 3 εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου, αλλιώς επιβαρύνεται με 50% επί του ποσού.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 36 23 029 εσωτ. 111, ώρες 09:30-17:30 ή στο e-mail: seminars@cecl.gr.


Φόρμα δήλωσης συμμετοχής