Συνέδριο 19 Σεπτεμβρίου: “Δημοκρατία, Ακροδεξιά και Μεταφασισμός”

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου , σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ), διοργανώνουν Συνέδριο με θέμα «Δημοκρατία, Ακροδεξιά και Μεταφασισμός», την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 (16:30-21:00) στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, είσοδος από Σόλωνος).

Στις 16:30, ο Πρόεδρος του ΚΕΣΔ – Ιδρύματος Τσάτσου & Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, Ξενοφών Κοντιάδης, και ο Προέδρος της ΕΕΠΕΟμότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ, Δημήτρης Χαραλάμπης, κηρύσσουν την έναρξη εργασιών του Συνεδρίου με τις εισαγωγικές ομιλίες τους.

Στα δύο τραπέζια που ακολουθούν, μετέχουν επιφανείς πανεπιστημιακοί Καθηγητές, συνταγματολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες, αναδεικνύοντας επιμέρους εκφάνσεις του φαινομένου. Ειδικότερα, στο πρώτο τραπέζι (17:00-18:30), o Σπύρος Βλαχόπουλος (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ), η Δήμητρα Μαρέτα (Διδάκτωρ Πολιτικής Θεωρίας), ο Γιάννης Τασόπουλος (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ), η Βασιλική Χρήστου (Επικ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ) και ο Δημήτρης Χριστόπουλος (Καθηγητής Πολιτειολογίας Παντείου Πανεπιστημίου), με συντονιστή τον Ξενοφώντα Κοντιάδη (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος ΚΕΣΔ – Ιδρύματος Τσάτσου), συζητούν τις πολιτειολογικές και συνταγματικές του διαστάσεις.

Στο δεύτερο τραπέζι (19:00-20:30), με συντονιστή τον Δημήτρη Χαραλάμπη (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ, Προέδρος της ΕΕΠΕ), η Έφη Γαζή (Καθηγήτρια Ιστορίας ΠΑΠΕΛ), ο Νίκος Μαραντζίδης (Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΠΑΜΑΚ), ο Παναγής Παναγιωτόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ), ο Κωστής Παπαϊωάννου (Διευθυντής Σημείου για τη μελέτη και αντιμετώπιση της ακροδεξιάς) και η Μαρίνα Ρήγου (Επίκ. Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ), περιγράφουν την ευρωπαϊκή εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών.

Το Συνέδριο κλείνει με την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ & Αντιπροέδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Το Ίδρυμα και η ΕΕΠΕ επιδιώκουν να διαμορφώσουν κοινωνικές και πολιτειακές άμυνες και αντιστάσεις απέναντι στη διάχυση της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του εθνικισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας, του αντισημιτισμού, του αντικοινοβουλευτισμού και αντίστοιχων ιδεολογημάτων και πρακτικών που υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Η εκδήλωση θα προβληθεί και διαδικτυακά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου (Facebook, YouTube) και του Syntagma Watch (Facebook, YouTube).

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Πληροφορίες: Όλγα Κελεσίδου

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2103623506, εσωτ. 105

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: www.cecl.gr