Ξενοφών Κοντιάδης: «Η Δημοκρατία χρειάζεται πολίτες με γνώση»

Συνέντευξη με επίκεντρο την διαδραστική πλατφόρμα Syntagma Watch παραχώρησε στον Αθήνα 9.84 ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου κ. Ξενοφών Κοντιάδης.

Συνέντευξη με επίκεντρο την διαδραστική πλατφόρμα Syntagma Watch παραχώρησε σήμερα το πρωί στη ραδιοφωνική εκπομπή του Αθήνα 9.84 «Ντάμες Σπαθί» ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου κ. Ξενοφών Κοντιάδης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη δυνατότητα που δίνεται σε όλους τους πολίτες μέσω της πλατφόρμας να θέτουν απορίες και προβληματισμούς σχετικά με τη λειτουργία της δημοκρατίας, τους θεσμούς και το κράτος δικαίου στο πλαίσιο της ειδικής υποενότητας με τίτλο «Θέσε την Ερώτησή σου».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κοντιάδης στόχος του παραπάνω εγχειρήματος, που λειτουργεί εδώ και επτά μήνες, είναι να αφυπνίσει τα άτομα εκείνα «που έχουν αποστασιοποιηθεί από τα κοινά και είναι ευάλωτα στις αντισυστημικές φωνές». Στο πλαίσιο της συνέντευξης τονίστηκε η σημασία της διαδραστικότητας με τους πολίτες προκειμένου να επιστρέψουν στα κοινά και να ενδιαφερθούν για τη δημοκρατία. «Στις τελευταίες εκλογές χάσαμε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους που δεν προσήλθαν στις κάλπες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντιάδης.


Το παραπάνω φαινόμενο σε συνδυασμό με την απαξίωση των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και τη δράση των ακροδεξιών παρατάξεων έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Θεσμικών και Συνταγματικών Εξελίξεων, Syntagma Watch, που αποτελεί μέρος ενός καινοτόμου προγράμματος πολιτειακής εκπαίδευσης νέων με τίτλο «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα».

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Νοέμβριο του 2018 με τη συγχρηματοδότηση σε μορφή δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), αυτήν την εβδομάδα ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας τον 2ο Θεματικό Διάλογο με αντικείμενο συζήτησης τα Δικαιώματα των πολιτών (21/11/2019 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη) καθώς και το 3ο Σεμινάριο με επίκεντρο την καλλιέργεια τεχνικών θεσμικής σκέψης και επιχειρηματολογίας (22/11/2019, τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, αίθουσα 4Β).

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με την επισήμανση του καθηγητή κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη ότι η δημοκρατία «χρειάζεται τη γνώση του πολίτη για να λειτουργήσει» και ιδιαίτερα του νέου πολίτη για τον οποίο «το πιο σημαντικό είναι να μάθει να εκφέρει άποψη που θα διαδοθεί». Στη διάδοση αυτή καθοριστική είναι η συμβολή της διαδραστικής πλατφόρμας Syntagma Watch, η οποία δημιουργήθηκε όχι μόνο για να αναλύει με προσιτό τρόπο τη θεσμική επικαιρότητα αλλά και για να επιτρέπει στον πολίτη να εκφραστεί.

Αχιλλέας Καραδημητρίου