14 Μαρτίου 2023:
OnLine Πωλήσεις μέσω E-shop & Marketplace και Ευθύνη Πλατφορμών: Πρακτική Εφαρμογή μετά τις Πρόσφατες Νομοθετικές Αλλαγές σε Ελλάδα και ΕΕ

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «OnLine Πωλήσεις μέσω E-shop & Marketplace και Ευθύνη Πλατφορμών: Πρακτική Εφαρμογή μετά τις Πρόσφατες Νομοθετικές Αλλαγές σε Ελλάδα και ΕΕ», στις 14/3/23, ημέρα Τρίτη και ώρες 16:00-21:00.

Που απευθύνεται

Σε ασκούμενους, νέους ή έμπειρους δικηγόρους και λοιπούς νομικούς συμβούλους, που έχουν βασικές γνώσεις της νομοθεσίας που διέπει το ηλεκτρονικό εμπόριο και την προστασία των καταναλωτών και επιθυμούν να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους εμβαθύνοντας:

στις τρέχουσες νομοθετικές εξελίξεις του δικαίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ως αυτές διαμορφώθηκαν από τις αλλαγές της νομοθεσίας περί πώλησης του ΑΚ, τις πρόσφατες τροποποιήσεις της νομοθεσίας καταναλωτή καθώς και την νέα νομοθεσία για τα ψηφιακά προϊόντα κ και

στην νομοθεσία που διέπει ειδικότερα την δραστηριότητα των διαδικτυακών πλατφορμών (P2B συναλλαγές) και τους νέους όρους που ισχύουν για την ευθύνη τους για το περιεχόμενο με βάση την νέα Digital Services Act (DSA)

Σκοπός

Το πρώτο μέρος της εισήγησης έχει ως στόχο το να αντιληφθούν οι συμμετέχοντες τις πρακτικές επιπτώσεις των πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών στο δίκαιο της πώλησης και των ψηφιακών προϊόντων/υπηρεσιών ειδικά στις αγορές που διενεργούνται εξ αποστάσεως τόσο μέσω ενός e-shop όσο και δια μέσου μιας πλατφόρμας (παρόχου ή marketplace). Σκοπός είναι να είναι σε θέση οι συμμετέχοντες να κατευθύνουν με ορθό και πρακτικό τρόπο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο στο να προσαρμόσουν τις διαδικασίες και τους όρους τους με βάση το νέο καθεστώς που εγκαθιδρύεται με τις πρόσφατες αλλαγές προκείμενου να συμμορφωθούν στις νέες απαιτήσεις.

Στο δεύτερο μέρος, η εισήγηση θα επικεντρωθεί στην επεξήγηση του νομικού πλαισίου που διέπει ειδικότερα τις υποχρεώσεις και την ευθύνη των ενδιάμεσων παρόχων στο ηλεκτρονικό εμπόριο (π.χ. πλατφόρμες marketplaces, μηχανές αναζήτησης κ.ά.) ως προς τις σχέσεις τους με τις επιχειρήσεις (επιχειρηματικοί χρήστες) που χρησιμοποιούν τις ψηφιακές πλατφόρμες ως κανάλι πωλήσεων (P2Β συναλλαγές) καθώς και με το ποια είναι πλέον η ευθύνη των ενδιάμεσων παρόχων με βάση την Digital Services Act (DSA) που τροποποιεί το σχετικό υφιστάμενο πλαίσιο και θέτει νέους κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να καθιερώσουν οι εν λόγω πάροχοι.

Περιεχόμενο

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες νομικές διατάξεις που διέπουν το δίκαιο της online πώλησης μετά τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές που επήλθαν στην ελληνική έννομη τάξη κατόπιν ενσωμάτωσης των σχετικών ευρωπαϊκών κανόνων παραθέτοντας και σχετικά πρακτικά παραδείγματα εφαρμογής αυτών στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των αγορών εξ αποστάσεως.

Συγκεκριμένα στο σεμινάριο θα αναλυθούν:

Στο πρώτο μέρος :

  • Η διαμόρφωση του ελληνικού δικαίου προστασίας καταναλωτή ειδικά στις εξ’ αποστάσεως πωλήσεις ψηφιακών προϊόντων, προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία και ψηφιακών υπηρεσιών, που επήλθαν με την θέση σε ισχύ του ν. 4933/2022 (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/2161/ΕΕ) και 4967/2022 (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/770/ΕΕ)
  • Οι αλλαγές στο γενικό δίκαιο πώλησης όπως αυτό ενσωματώνεται στον ΑΚ (513Α, 534επ.) με το ν. 4967/2022 κατόπιν της ενσωμάτωσης των Οδηγιών 2019/771/ΕΕ και 2019/770/ΕΕ και πώς αυτές επηρεάζουν/επιδρούν πρακτικά στις εξ αποστάσεως αγοραπωλησίες προϊόντων και ψηφιακών προϊόντων/υπηρεσιών αντίστοιχα.

Στο δεύτερο μέρος:

  • Η ευθύνη των μεσαζόντων επιγραμμικών υπηρεσιών βάσει της Digital Services Act (DSA, Κανονισμός 2022/2065/ΕΕ) και η αλληλεπίδρασή της με την υφιστάμενη νομοθεσία περί ηλεκτρονικού εμπορίου (Οδηγία 2000/31/ΕΚ – όπως ισχύει με το ΠΔ 131/2003)
  • Η ευθύνη των παρόχων επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης και μηχανών αναζήτησης απέναντι στους επιχειρηματικούς χρήστες πλατφορμών (e-shops, έμποροι) μετά τις αλλαγές που επέφερε ο Κανονισμός “P2B” (Platform 2 Business, 2019/1150/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε με το ν. 4753/2022) για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης.

Με το πέρας του Σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα ως προς το πώς επιδρά το ανωτέρω νέο νομικό πλαίσιο στις εξ’ αποστάσεως συμβάσεις και πώς θα πρέπει να διαχειριστούν τις αλλαγές αυτές πρακτικά με σκοπό την νομική κάλυψη των πελατών τους. Θα εξοικειωθούν με τις διάφορες μορφές συμβάσεων που ανακύπτουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο βάσει των νέων νομοθεσιών και τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης των ηλ. εμπόρων ως προς την παροχή ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον, θα αποκτήσουν βαθύτερη γνώση ως προς την ευθύνη των πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου και την ευθύνη των ενδιάμεσων παρόχων online υπηρεσιών εν γένει.

Εισηγήτρια

Μίνα Ζούλοβιτς

Η Μίνα Ζούλοβιτς είναι δικηγόρος LL.M., Συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία Ζούλοβιτς – Κοντογεώργου. Κατέχει μακρά εμπειρία και εξειδικευμένη νομική κατάρτιση στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων με έμφαση σε ζητήματα ηλεκτρονικού επιχειρείν, εξ αποστάσεως συναλλαγών, πλατφορμών και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Μεγάλο μέρος της επαγγελματικής της δραστηριότητας περιλαμβάνει τη νομική υποστήριξη ενός απαιτητικού πελατολογίου αποτελούμενου από επιχειρηματίες δραστηριοποιούμενους στο χώρο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως τη βιομηχανία της μόδας, τα προϊόντα αισθητικής και ομορφιάς, τις μεταφορές, την βιομηχανία καπνικών ειδών, τον εξοπλισμό ηλεκτρικών ειδών, αλλά και σύγχρονους επιχειρηματίες από το χώρο της καινοτομίας, που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση φυσικών και ψηφιακών αρχείων, τη λειτουργία διαδικτυακών πλατφορμών διαμεσολάβησης ηλεκτρονικού εμπορίου και ηλεκτρονικών αγορών (marketplaces).

Έχει διατελέσει μέλος του E-Regulation Committee του E-Commerce Europe από το 2014 και νομική σύμβουλος του GRECA/ΕΣΗΕ – (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου) και εκλεγμένο μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Περαιτέρω, έχει υπάρξει νομική σύμβουλος του Δημοσίου σε ποικίλες περιστάσεις, μεταξύ των οποίων και η παροχή συμβουλευτικής αρωγής σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ψηφιακής υπογραφής και ασφάλειας συστημάτων.

Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που αφορούσαν στην τροποποίηση του ν. 2251/1994 (περί προστασίας του καταναλωτή) συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων που επήλθαν με την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2011/83/ΕΕ και 2013/11/ΕΕ και το ν. 4512/2018 και την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του Κανονισμού 2019/1150/ΕΕ (P2B Regulation) για την διαφάνεια και την ίση μεταχείριση στο διαδίκτυο, καθώς και στη σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό εμπόριο.

 Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και λοιπά εκπαιδευτικά προγράμματα ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και ποικίλων εκπαιδευτικών φορέων (IST College υπό την αιγίδα του University of Hardfordshire, AIT υπό την αιγίδα του Carnegie Mellon, Eltrun υπό την αιγίδα του ΟΠΑ, Excelixis κλπ).

Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής

Ημερομηνία διεξαγωγής: 14/03/23
Ώρα διεξαγωγής: 16:00 – 21:00

Μέθοδος διεξαγωγής

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

Εκπαιδευτικό υλικό

Με το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν το κάτωθι υποστηρικτικό υλικό:

  • Ευρωπαϊκή νομοθεσία: Οδηγίες 2019/770/ΕΕ – 2019/771/ΕΕ – 2019/2161/ΕΕ, Κανονισμός 2019/150/ΕΕ, Κανονισμός 2022/2065/ΕΕ (Digital Services Act)
  • Ελληνικοί Νόμοι: Ν. 4967/2022, Ν. 4933/2022, Ν. 4753/2020
  • Παρουσίασή της εισηγήτριας
  • Λοιπό υποστηρικτικό υλικό που τελεί υπό διαμόρφωση

Πιστοποίηση

Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης κάθε προγράμματος επιμόρφωσης οι συμμετέχοντες λαμβάνουν από το Κέντρο βεβαίωση συμμετοχής, με την οποία πιστοποιείται η απόκτηση συγκεκριμένων γνώσεων και δεξιοτήτων.

Κόστος συμμετοχής

Για φυσικά πρόσωπα & επιτηδευματίες: 80,00€
Για νομικά πρόσωπα: 100,00€
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής και καταβολής του αντιτίμου: 9/03/2023
Έκπτωση πρόωρης εγγραφής:
Όσες εγγραφές ολοκληρωθούν έως 1/03/23, θα λάβουν 15% έκπτωση επί της αξίας συμμετοχής.

Εκπτωτική Πολιτική

Προπτυχιακοί φοιτητές: έκπτωση 50% κατόπιν επιδείξεως φοιτητικής ταυτότητας
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Ασκούμενοι δικηγόροι: έκπτωση 20% κατόπιν επιδείξεως ταυτότητας ασκούμενου
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Άνεργοι: έκπτωση 30% κατόπιν επιδείξεως κάρτας ανεργίας
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Συμμετοχές 2 και άνω ατόμων από το ίδιο νομικό πρόσωπο: έκπτωση 10%

Έκπτωση πρόωρης εγγραφής: έκπτωση 15% για όσους προβούν σε δήλωση συμμετοχής και καταβολή του αντιτίμου ως την ημερομηνία πρόωρης εγγραφής

Ακύρωση συμμετοχής

Ακύρωση συμμετοχής γίνεται δεκτή, χωρίς επιβάρυνση, το αργότερο 3 ημέρες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου, αλλιώς επιβαρύνεται με 50% επί του ποσού.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 36 23 506, ώρες 09:30-17:30 ή στο e-mail: seminars@cecl.gr.