Επιμορφωτικό εργαστήριο για ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

«Το τεκμήριο της αθωότητας – αξιολόγηση των επιπτώσεων της ποινικής διαδικασίας στους υπόπτους και κατηγορουμένους»

Αθήνα

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019

To Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει μονοήμερο εργαστήριο με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων των δικηγόρων σχετικά με το τεκμήριο της αθωότητας και τις επιπτώσεις της ποινικής διαδικασίας. 

Περίπου εννέα εκατομμύρια άτομα αποτελούν αντικείμενο της ποινικής δικαιοσύνης κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς τελικά δεν κρίνονται ένοχοι και δεν καταδικάζονται ποτέ. Παρά την υποχρέωση των αρχών ποινικής δικαιοσύνης να τηρούν αυστηρά το τεκμήριο της αθωότητας, οι ύποπτοι και κατηγορούμενοι υπόκεινται σε περιορισμούς και υφίστανται συνέπειες κατά τη διάρκεια της ποινικής δίωξης. Οι περιορισμοί αυτοί εξυπηρετούν νόμιμους σκοπούς, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζουν την προσωπική και κοινωνική κατάσταση των υπόπτων και κατηγορουμένων.

Το εργαστήριο θα εστιάσει: α) στην εφαρμογή του τεκμηρίου της αθωότητας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπεται στην οδηγία (ΕΕ) 2016/343, β) στα δικαιώματα υπόπτων και κατηγορουμένων, τον ρόλο των ΜΜΕ και την αξίωση της Πολιτείας για δίωξη του εγκλήματος, γ) στην παρουσίαση των συμπερασμάτων εθνικής έκθεσης και συγκριτικής μελέτης για τις επιπτώσεις της ποινικής διαδικασίας στους υπόπτους και κατηγορουμένους, δ) στην παρουσίαση εκπαιδευτικού εγχειριδίου και πρακτικού εργαλείου αξιολόγησης των επιπτώσεων της ποινικής διαδικασίας καθώς και τη πρακτική χρήση αυτού κατά την ποινική προδικασία.

Καλούμε δικηγόρους με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 10 Απριλίου 2019. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας.

Η καινοτομία του εργαστηρίου είναι η έμφαση στην πρακτική προσέγγιση του θέματος. Το εργαστήριο θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα και προϋποθέτει την ενεργητική συμμετοχή των συμμετεχόντων και τη συμμετοχή σε ομάδες εργασίες όπου θα συζητηθούν μελέτες περίπτωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, καθώς και για να δηλώσετε συμμετοχή, επικοινωνήστε με την υπεύθυνη έργου, Άννυ Καμαριώτη, στα τηλέφωνα 210 3623506 και 210 3623634 ή στο projects@cecl.gr.

Τόπος: Ξενοδοχείο Electra Palace, Νικοδήμου 18, Αθήνα

Χρόνος: Τρίτη 16 Απριλίου 2019, ώρα 16:00 – 19:00. Θα ακολουθήσει δείπνο.

Γλώσσα σεμιναρίου: Ελληνικά

Διαθεσιμότητα: 20 θέσεις για Έλληνες δικηγόρους με ενασχόληση σε συναφή θέματα – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Δηλώσεις συμμετοχής έως: 10 Απριλίου 2019

Κόστος: Χωρίς κόστος