ARISA Child: Εκτίμηση του κινδύνου απομόνωσης καταδίκων και κατηγορουμένων. Ενίσχυση της ικανότητας των σωφρονιστικών υπηρεσιών για εργασία με καταδικασμένα παιδιά

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο ARISA Child, σε συνεργασία με επιστημονικούς οργανισμούς από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Τα ARISA (Assessing the Risk of Isolation of Suspects and Accused) αποτελούν σειρά έργων που φιλοδοξούν να προωθήσουν τα δικαιώματα υπόπτων, κατηγορουμένων και καταδικασθέντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι να υποστηρίξει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους επιμελητές ανηλίκων στην αντιμετώπιση και διαχείριση των καταδικασμένων ανήλικων παραβατών, παρέχοντας εκπαίδευση στη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη και εκτέλεση ποινικών κυρώσεων, βασισμένη σε διεθνείς καλές πρακτικές, η οποία θα εστιάζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις συγκεκριμένες ανάγκες που προϋποθέτει η εργασία με ανήλικους παραβάτες. Οι ανήλικοι παραβάτες σπάνια αντιμετωπίζουν ποινές εγκλεισμού και συχνότερα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής ή άλλης παρόμοιας – μη στερητικής της ελευθερίας – ποινής. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά απαιτούν διαφορετική, ειδική μεταχείριση κατά την έκτιση της ποινής τους, λόγω της ηλικίας τους, του πρώιμου σταδίου της ανάπτυξης και άλλων ιδιαιτεροτήτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μειονεκτούντα παιδιά, όπως παιδιά με μειονοτικό υπόβαθρο, μαθησιακές δυσκολίες, οικογενειακά προβλήματα, αναπηρίες κ.λπ. και δυστυχώς δεν υπάρχουν ειδικά προγράμματα, μέτρα ή άλλοι μηχανισμοί που λαμβάνουν υπόψη αυτές τις ιδιαιτερότητες.

Το έργο στοχεύει στη(ν):

1) Αξιολόγηση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των επιμελητών ανηλίκων σχετικά με την εργασία με ανήλικους παραβάτες.

2) Προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών κατά την επιβολή κυρώσεων· και

3) Δημιουργία υπερσύγχρονου διαδικτυακού σεμιναρίου κατάρτισης για τις σωφρονιστικές αρχές σχετικά με τη φιλική προς τα παιδιά εκτέλεση των ποινικών κυρώσεων.