Holistic Educational Support for Sex Offenders in the EU: Educate and Support

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο Holistic Educational Support for Sex Offenders in the EU – Educate & Support, το οποίο συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ολιστικής ψυχο – εκπαιδευτικής αξιολόγησης των κρατουμένων – σεξουαλικών παραβατών, όπως επίσης και στην ενίσχυση της ικανότητας των επαγγελματιών που εργάζονται μαζί τους. Στόχος του έργου είναι να μειώσει την πιθανότητα υποτροπής και να προωθήσει την αποτελεσματική επανένταξη των πρώην κρατουμένων στην κοινωνία.

Το έργο θα φέρει τα εξής αποτελέσματα:

  1. Εδραίωση Μοντέλου Εργασίας Εκπαίδευσης & Υποστήριξης με κρατούμενους – σεξουαλικούς παραβάτες: θα παρέχει τη διδακτική μεθοδολογία των αποτελεσμάτων του έργου και θα αντικατοπτρίζει τις απαιτήσεις των ομάδων – στόχων του έργου.
  2. Δημιουργία Εργαλείου Τεχνολογίας Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ICT tool) Εκπαίδευσης και Υποστήριξης για την αξιολόγηση ικανοτήτων: το εργαλείο αυτό θα αξιολογήσει τις ικανότητες και τις γνώσεις των επαγγελματιών σε συγκεκριμένους τομείς που αφορούν την υποστήριξη των σεξουαλικών παραβατών.
  3. Σχεδιασμός Ενοτήτων Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Μάθησης για Ειδικούς: θα αναπτύξει και θα βελτιώσει τις δεξιότητες και την ικανότητα των επαγγελματιών, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη δέσμευση και την εμπλοκή των σεξουαλικών παραβατών στο έργο.
  4. Εργαλείο Τεχνολογίας Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ICT tool) Εκπαίδευσης και Υποστήριξης, το οποίο θα περιλαμβάνει προγράμματα παρέμβασης, με στόχο την αποκατάσταση και την ομαλή επανένταξη των σεξουαλικών παραβατών.
  5. Συγγραφή Οδηγού Εκπαίδευσης & Υποστήριξης: Καθοδηγητικό υλικό σχετικά με τον τρόπο χρήσης των αποτελεσμάτων και των εργαλείων Εκπαίδευσης & Υποστήριξης.

Επιπλέον, σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει και να δώσει έμφαση στη σημασία της εισαγωγής ολιστικών προγραμμάτων ψυχό – εκπαιδευτικής κατάρτισης και παρέμβασης για αποτελεσματική υποστήριξη και διαχείριση των σεξουαλικών παραβατών, προκειμένου να επανενταχθούν στην κοινωνία αλλά και για να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής τους.

Για την επιτυχημένη υλοποίηση των παραπάνω στόχων, το έργο θα επικεντρωθεί στις εξής δράσεις, τις οποίες θα υλοποιήσουν οι εταίροι:

  • Ανάπτυξη και ενίσχυση δικτύων που, με τη σειρά τους, θα προωθούν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο τη γνώση και την τεχνογνωσία που θα αποκτηθούν από την εφαρμογή αυτού του έργου.
  • Ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ όλων των εταίρων του έργου.
  • Υποστήριξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων των εμπειρογνωμόνων που εργάζονται με σεξουαλικούς παραβάτες.
  • Ενίσχυση της ανάπτυξης κοινωνικών και πολιτικών δεξιοτήτων των σεξουαλικών παραβατών.
  • Προώθηση της εύκολης πρόσβασης, συμμετοχής και εκπαίδευσης όλων των προαναφερθέντων ομάδων (επαγγελματιών, παραβατών και άλλων οργανισμών και ιδρυμάτων) στους σκοπούς και τους στόχους του έργου.

Οι παραπάνω δραστηριότητες θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου προγράμματος ψυχο – εκπαιδευτικής παρέμβασης, για την κάλυψη των αναγκών των κρατουμένων – σεξουαλικών παραβατών, εστιάζοντας σε μια ολιστική προσέγγιση παρέμβασης και αποκατάστασης.

Οι εταίροι του έργου προέρχονται από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Διάρκεια: 01.12.2021 – 01.12.2023