Judging the Charter

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου (www.cecl.gr) σε συνεργασία με το Ludwig Boltzmann Institute of Human Rights στην Αυστρία, το Institute for International Legal Studies στην Ιταλία, τον Συνήγορο του Πολίτη της Κροατίας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αυστρίας υλοποιούν το πρόγραμμα “Judging the Charter”.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 έως τις 31 Αυγούστου 2018.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ενίσχυση των γνώσεων και των ικανοτήτων των δικαστών και των νομικών επαγγελματιών στην Ευρώπη σχετικά με τη χρήση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στη δικαστική πρακτική. Αποσκοπεί επίσης να διερευνήσει τον ειδικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σε υποθέσεις ασύλου και να δημιουργήσει εργαλεία διάχυσης γνώσης σε όσους μπορούν να αξιοποιήσουν τον Χάρτη στη δικαστική πρακτική.

Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιήσει τις ακόλουθες ενέργειες: εκτίμηση αναγκών σε εθνικό επίπεδο, ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού (συμπεριλαμβανομένων εργαλείων ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, έρευνα για τον (εν δυνάμει) ρόλο του Χάρτη σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο στον τομέα του ασύλου, ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων σχετικά με τον Χάρτη και τη δυνατότητα εφαρμογής του στη δικαστική πρακτική στον τομέα του ασύλου, πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, εγχειρίδιο για εκπαιδευτές στη νομοθεσία περί ασύλου, διεθνές Συνέδριο και σειρά συναντήσεων εργασίας και ομάδων συζήτησης σε επιμέρους κράτη μέλη.
Το έργο αναμένεται να ωφελήσει ένα μεγάλο αριθμό δικαστών και άλλων νομικών επαγγελματιών, ερευνητών και εκπροσώπων ΜΚΟ.