A4: Συνέδριο Ολοκλήρωσης του Έργου

Το τελικό Συνέδριο του έργου A4 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023. Το Συνέδριο επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου και ιδιαίτερα των συστάσεων πολιτικής στους σχετικούς θεσμικούς φορείς (π.χ. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Αρχηγείο Αστυνομίας, Εθνικός Μηχανισμός Παραπομπής / Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων), καθώς και σε φορείς που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο υπηρεσιών υποστήριξης των θυμάτων.

Η Εκπρόσωπος του Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων στην Ελλάδα, κα Αικατερίνη Θεοφανάκη, απηύθυνε χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ενώ ακολούθησαν ο Συντονιστής του έργου, Δρ. Γιώργος Τριανταφύλλου, ο οποίος διέτρεξε τα βασικά σημεία υλοποίησής του και η Ζωή-Άννα Κασάπη (Επιστημονική Υπεύθυνη, ΚΕΣΔ), η οποία παρουσίασε τα βασικά ευρήματα της έρευνας.

Το πρώτο τραπέζι, το οποίο συντόνισε ο Γιώργος Τριανταφύλλου, ήταν αφιερωμένο σε μια συγκριτική επισκόπηση της εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανθρώπων στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Αυστρία και στις προκλήσεις και καλές πρακτικές που εντοπίστηκαν. Η κ. Ειρήνη Βλάχου (Δικηγόρος, Σύμβουλος κατά της εμπορίας ανθρώπων, Ελλάδα), η Δρ. Blagorodna Makeva-Naydenova (Phd, LLM, εξωτερική εμπειρογνώμονας του Law and Internet Foundation, Βουλγαρία), ο κ. Petar Subev (Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης “Border Police”, Βουλγαρία) και ο κ. Norbert Leonhardmair (VICESSE, Αυστρία) παρουσίασαν τις υφιστάμενες συνθήκες στις τρεις συμμετέχουσες χώρες και αντάλλαξαν σκέψεις σχετικά με τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική δίωξη των δραστών, παράλληλα με την προστασία των θυμάτων/επιζωσών.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου πάνελ, η κα Θεοδώρα Γιάννη (ΕΚΚΑ), η κα Αγγελική Σεραφείμ (νομική σύμβουλος για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων), η Δρ. Blagorodna Makeva-Naydenova και ο κ. Norbert Leonhardmair συζήτησαν τις υφιστάμενες, αλλά και σχεδιαζόμενες πολιτικές της ΕΕ όσον αφορά την εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση ανθρώπων.

Κλείνοντας, ο Γιώργος Τριανταφύλλου εξήρε τα θετικά αποτελέσματα του Συνεδρίου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι μέσω αυτού δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για εμβάθυνση της διασυνοριακής συνεργασίας και συμμετοχή σε πιο αποτελεσματικές διαδικασίες χάραξης πολιτικής.

Την αποκλειστική ευθύνη της παρούσας έκδοσης φέρει ο
συγγραφέας της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρει καμία ευθύνη για
οποιαδήποτε χρήση των περιεχομένων σ’ αυτήν πληροφοριών.