BE-PART

BE-PART

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο BE-PART, το οποίο συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια της ΕΕ.

Σκοπός του Έργου BE-PART είναι η πρόληψη και καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω της ενίσχυσης του διακοινοτικού διαλόγου των νέων σε τοπικό και θεσμικό επίπεδο. Ειδικότερα, το Έργο στοχεύει στην προώθηση του θεσμού των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας και προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει την ενίσχυση της συμπεριληπτικής τους ταυτότητας, υποστηρίζοντας νέες και νέους που προέρχονται από εθνοτικές, μεταναστευτικές, πολιτισμικές ή/και κοινωνικές ομάδες, με σκοπό την ενεργό και ισότιμη συμμετοχή τους στη διαχείριση της τοπικής υπόθεσης για τη διασφάλιση ανοιχτών, δημοκρατικών και βιώσιμων τοπικών κοινωνιών.

Το Έργο υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και από 3 Δήμους της χώρας, στους οποίους υλοποιούνται οι ερευνητικές, εκπαιδευτικές και πιλοτικές του δράσεις: τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Λαρισαίων.

Προγραμματισμένες δράσεις:

  • Διερεύνηση αναγκών στους 3 Δήμους σε θέματα ενεργού πολιτειότητας των νέων, με έμφαση σε ζητήματα ορατότητας και συμμετοχικής τοπικής διακυβέρνησης.
  • Κατάρτιση με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την πρόληψη και την καταπολέμηση φαινομένων θεσμικού ρατσισμού και την ενδυνάμωση των νέων για την ενεργό και ισότιμη συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
  • Πιλοτική εφαρμογή συμπεριληπτικών πρακτικών θεσμικής εκπροσώπησης των νέων σε επίπεδο πόλης με την υποστήριξη στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενεργών Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας και των Δημοτικών Συμβουλίων των 3 Δήμων – στόχων.
  • Συστάσεις πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα νεολαίας και ενεργού πολιτειότητας, με έμφαση στην προτυποποίηση των διαδικασιών λειτουργίας συμπεριληπτικών Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας.

Διάρκεια: 01.02.2021 – 31.01.2023

Έργο χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (REC PROGRAMME 2014-2020)