SEVSOCDIAL: Ένα ευρωπαϊκό έργο για τις προκλήσεις της τηλεργασίας στη μετά COVID εποχή

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου συμμετέχει ως εταίρος στην υλοποίηση ευρωπαϊκού έργου σχετικά με την τηλεργασία, με τίτλο “Reinforcement of SEV-Hellenic Federation of Enterprises’ capacity to engage in social dialogue and contribute to the promotion of an adequate national framework for telework” SEVSOCDIAL – 101051869.

Σκοπό του έργου αποτελεί η ενδυνάμωση της θεσμικής και επιχειρησιακής ικανότητας του ΣΕΒ, τόσο στο πλαίσιο του εθνικού κοινωνικού διαλόγου όσο και στην παραγωγή προτάσεων πολιτικής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η τηλεργασία στη μετά COVID εποχή.

Το έργο επικεντρώνεται σε 3 μείζονες προκλήσεις που αφορούν:

α) Στην προσαρμογή του εθνικού κοινωνικού διαλόγου (διαδικασίες, προτεραιότητα ζητημάτων, μεθοδολογία) στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η τηλεργασία,

β) Στην παροχή στήριξης προς τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, για την επιτυχή μετάβαση σε ένα νέο, υβριδικό μοντέλο οργάνωσης της εργασίας,

γ) Στην προσαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου στις ειδικές απαιτήσεις που απορρέουν από την τηλεργασία.

Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθεί πρακτικός Οδηγός για την τηλεργασία, που θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις και κάθε ενδιαφερόμενο στέλεχος και θα αποτυπώνει όλα τα θέματα που αφορούν στην αποτελεσματική εφαρμογή της.

Το έργο απευθύνεται σε: α) υπεύθυνους διαμόρφωσης πολιτικής, β) την επιχειρηματική κοινότητα, επιχειρήσεις, διευθύνοντα στελέχη, επαγγελματικούς συνδέσμους, εργαζόμενους, γ) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επιπρόσθετα, απευθύνεται σε ερευνητές/πανεπιστημιακή κοινότητα, κάθε φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενδιαφέρεται για το θέμα της τηλεργασίας, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Κατά την υλοποίησή του προβλέπονται, εκτός των άλλων δράσεων θεσμικής ενδυνάμωσης του ΣΕΒ, η διενέργεια ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας σε επιχειρήσεις για την τηλεργασία, 2 συνέδρια, 10 στοχευμένες συναντήσεις εργασίας στην Περιφέρεια και πλήθος δημοσιεύσεων.

Με την ολοκλήρωσή του, θα διατεθεί δημόσια και δωρεάν για όλους τους ενδιαφερόμενους, ο πρακτικός οδηγός για την τηλεργασία.

Εταίροι του έργου, που διαρκεί από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Ιούλιο  2024, είναι ο ΣΕΒ ως επικεφαλής, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, η ΣΤΕΓΗ της Ελληνικής Βιομηχανίας και το ΙΒΕΠΕ.