Civilhood: Enhancing unaccompanied minors transition to early adulthood through civic education and labour market integration

Η αγωγή του πολίτη αποτελεί μια σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία για την ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας, πολλώ δε μάλλον των ασυνόδευτων ανηλίκων που προετοιμάζονται για την ενηλικίωσή τους.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία με τους ARSIS – Association for the Social Support of Youth (COO-GR), CECIE (IT), EPEKA Association (SL), CODECA (CY), Südwind (AT) και Österreichische Kinderfreunde (ΑΤ) υλοποιούν το έργο “Enhancing unaccompanied minors transition to early adulthood through civic education and labour market integration – Civilhood”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMIF) στο πλαίσιο του προγράμματος AMIF-2020-AG. Το Civilhood ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 και η διάρκεια υλοποίησής του είναι 24 μήνες.

Κύριοι στόχοι του Civilhood είναι:

  • Η υποστήριξη της ένταξης των ασυνόδευτων ανηλίκων στην αγορά εργασίας προς όφελος τόσο των ασυνόδευτων ανηλίκων, όσο και της τοπικής κοινωνίας.
  • Η εκπαίδευση στην αγωγή του πολίτη, των επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υποστήριξη της ένταξης των ασυνόδευτων ανηλίκων στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Σλοβενία ​​και Αυστρία).
  • Η προώθηση της αναγνώρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων, ως πρόσωπα που απολαμβάνουν δικαιώματα με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Επιπλέον, οι κύριες δραστηριότητες του Civilhood είναι:

  • Ανάλυση αναγκών και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων του έργου.
  • Εκπαίδευση των επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων, για να μπορέσουν να υποστηρίξουν την εργασιακή ένταξη των ανηλίκων.
  • Ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων και μετάφρασή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες μιλούν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.
  • Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMIF) στο πλαίσιο του προγράμματος AMIF-2020-AG.