TRACeD: Αντιμετωπίζουμε μαζί τη διαδικτυακή βία!

Μάρτιος 2024

Το TRACeD

Το πρόγραμμα TRACeD, για τη διαδικτυακή βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έφτασε στο τέλος του! Ωστόσο, το έργο μας δεν σταματά εδώ. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε μαθήτριες, μαθητές, γονείς, δασκάλες, δασκάλους και επαγγελματίες του χώρου.

Με ιδιαίτερη χαρά, μοιραζόμαστε τα σημαντικότερα αποτελέσματα των δράσεών μας, τα τελευταία 2 χρόνια, σε τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Κύπρο. Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου συμμετείχε ως συντονιστής εταίρος του έργου.

Έρευνα για τη βία στο διαδίκτυο

Η έρευνά μας ανέδειξε ότι οι γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι για τους κινδύνους στο διαδίκτυο και γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχει η διαδικτυακή βία στα κορίτσια. Ωστόσο, διαπιστώθηκε η ελλειπής εκπαίδευση των παιδιών από τα σχολεία και η απουσία εκπαίδευσης των γονιών και των δασκάλων, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν, αποτελεσματικά, αυτά τα θέματα.

Σύμφωνα με την έρευνά μας, οι γονείς δυσκολεύονται να συζητήσουν για θέματα που σχετίζονται με την ερωτική ζωή και την τεχνολογία, ενώ τα κορίτσια διστάζουν να συζητήσουν, πόσο μάλλον να αναφέρουν, περιστατικά διαδικτυακής σεξουαλικής βίας στην οικογένεια και τους φίλους τους, επειδή φοβούνται ότι θα δεχτούν κριτική γι’ αυτό που συνέβη.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Η ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των νέων γυναικών και κοριτσιών ήταν ιδίατερα σημαντική για εμάς. Κατά τη διάρκεια του έργου, πραγματοποιήθηκαν 83 σεμινάρια σε παιδιά, νέες γυναίκες, γονείς και ειδικούς, ενδυναμώνοντάς τους με απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη διαδικτυακή βία. Συγκεκριμένα, 802 παιδιά (αγόρια όσο και κορίτσια) συμμετείχαν στα σεμινάριά μας και 520 νέες γυναίκες ηλικίας, 18 – 25 ετών, εκπαιδεύτηκαν στην ψηφιακή ασφάλεια, την αναγνώριση και τη διαχείριση περιστατικών διαδικτυακής βίας.

Συμμετοχή Γονέων και Ειδικών

Πιστεύουμε ότι οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στην προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, γι’ αυτό εκπαιδεύσαμε 425 γονείς και 407 εκπαιδευτικούς, παρέχοντάς τους καθοδήγηση για το πώς να υποστηρίξουν τα παιδιά που βιώνουν διαδικτυακή βία. Επιπλέον, 545 επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδεύτηκαν ώστε στην αναγνώριση και αποτελεσματική συνδρομή γυναικών που βιώνουν τέτοια περιστατικά. Παρέχοντάς τους εξειδικευμένη εκπαίδευση, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό δίκτυο για τη νεότερη γενιά.

Η πλατφόρμα υποστήριξης TRACeD

Με στόχο να παρέχουμε χρήσιμες οδηγίες και υποστήριξη, δημιουργήσαμε την πλατφόρμα του TRACeD, ως εκπαιδευτικό εργαλείο και ως πλατφόρμα συμβουλευτικής. Στόχος μας να βοηθήσουμε επιζώσες διαδικτυακής βίας, νέες, κορίτσια, γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες.

Η πλατφόρμα του TRACeD είχε υψηλή επισκεψιμότητα, με σχεδόν 23.000 άτομα να την έχουν χρησιμοποιήσει για να διαβάσουν εκπαιδευτικούς οδηγούς, να ακούσουν podcast ή να μιλήσουν με ειδικούς επαγγελματίες. Με χαρά, διαπιστώσαμε ότι η πλατφόρμα λειτούργησε ως μέσο για τη διάδοση γνώσης και την αλληλεπίδραση με το κοινό. Τέλος, η δωρεάν συμβουλευτική υπηρεσία (chat) υποστήριξε 56 άτομα που ζήτησαν καθοδήγηση για τη διαχείρηση περιστατικών διαδικτυακής βίας.

Είμαστε εδώ για εσένα

Αν και το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, διατηρούμε τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς διαδικτυακού χώρου! Η πλατφόρμα TRACeD θα συνεχίσει να παραμένει ενεργή, για να υποστηρίξει όλες και όλους που το χρειάζονται.

Αν αναζητάς εκπαιδευτικό υλικό, θες να ακούσεις podcast ή να λάβεις άμεσα συμβουλές από ειδικούς για τη διαχείριση ενός περιστατικού, μπορείς να συνδεθείς στην πλατφόρμα.

Το TRACeD είναι ένα διετές έργο που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2024. Είναι ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, μαζί με τους ακόλουθους εταίρους: ActionAid Hellas, CODECA – Center for Social Cohesion, Development & Care, CSIi – Cyber ​​Security International Institute, Fondazione Carolina και το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρόγραμμα «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» (CERV-2021-DAPHNE). Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για το περιεχόμενό του.