Ζητήματα μεθόδου του Συνταγματικού Δικαίου. Από τα αδιέξοδα της παραδοσιακής αντίληψης στο νεφελώδες μετά -το- μοντέρνο;

ΝΕΔΑ ΑΘ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ,  Ζητήματα μεθόδου του Συνταγματικού Δικαίου. Από τα αδιέξοδα της παραδοσιακής αντίληψης στο νεφελώδες μετά -το- μοντέρνο; ,  Αθήνα-Κομοτηνή 1995, 145 σελ.

«Είναι γεγονός πως η αναζήτηση νέων επιστημονικών οδών εμπεριέχει ένα κίνδυνο διολίσθησης, όταν ο νους ενδίδει στη γοητεία των θεωρητικών κατασκευών. Θυμάμαι τη στιχομυθία Géronte και Sganarelle στο le decin malgré lui του Μολιέρου. Ο Géronte παραπονείται πως ο Sganarelle τοποθέτησε αντίστροφα την καρδιά και το συκώτι, ενώ η σωστή τους θέση είναι η καρδιά αριστερά και το συκώτι δεξιά· και ο Sganarelle απαντά: “Ναι, έτσι ήταν άλλοτε, όμως τα αλλάξαμε όλα αυτά και κάνουμε τώρα ιατρική με μια τελείως καινούργια μέθοδο”. Και η διολίσθηση είναι επικίνδυνη στο Δίκαιο, όπου η αξίωση απάντησης στο συγκεκριμένο quid juris είναι αδήριτη. Ίσως δεν είναι τόσο η ίδια η αλλαγή, η εξέλιξη, που γεννά το πρόβλημα, όσο η θολωμένη εικόνα που μπορεί να έχουμε από αυτήν, όπως άλλωστε και η αντίσταση που μπορεί να προβάλλουμε απέναντί της…». 

[από τον πρόλογο της συγγραφέως]