Developing Sector Strategies and Introducing Reform; Anti-Corruption Practices in the Health Sector

CHARALABOS ECONOMOU, MARIA MOUSMOUTI (Eds.) ,  Developing Sector Strategies and Introducing Reform; Anti-Corruption Practices in the Health Sector ,  Αθήνα 2002, 161 σελ.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και ο πρόεδρός του και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας με το Αλβανικό κράτος που ξεκίνησε με τη συμμετοχή του Δημήτρη Τσάτσου στη Συντακτική Επιτροπή του Αλβανικού Συντάγματος, μετά από πρόσκληση της Αλβανικής Κυβέρνησης. 

Η συνεργασία αυτή συνεχίστηκε μέσα από τη συνεργασία του Κέντρου με τις Αλβανικές Αρχές σε σειρά προγραμμάτων παροχής θεσμικής τεχνογνωσίας, με σκοπό την παροχή βοήθειας στην πορεία της γειτονικής χώρας προς την εμπέδωση του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και τον εκδημοκρατισμό. 

Ο παρών τόμος συμπεριλαμβάνει τις παρουσιάσεις των Ελλήνων και Αλβανών εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στις συναντήσεις εργασίας που οργανώθηκαν στα Τίρανα (29.03.2002) και στην Αθήνα (16-17.09.2002) κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του προγράμματος «Τεχνική Βοήθεια Στην Αλβανική Κυβέρνηση Στην Πάλη Ενάντια Στη Διαφθορά». Το πρόγραμμα είχε ως σκοπό, αφενός, να διευρύνει τους τομείς της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και, αφετέρου, να μεγιστοποιήσει την ικανότητα της Αλβανικής κυβέρνησης να εξοικειωθεί με τα σύνθετα ζητήματα του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. 

Οι παρουσιάσεις αυτές προσεγγίζουν τις διάφορες πτυχές της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και παρέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες καταπολέμησης της διαφθοράς στον τομέα της υγείας. Αποτελεί έτσι, ένα χρήσιμο εργαλείο και για τους ειδικούς επιστήμονες και τους επαγγελματίες που εργάζονται σε σχετικά θέματα.