Ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών πριν από την ενηλικίωση;

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – διοργανώνει την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, στις 6 το απόγευμα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60), δημόσια αντιπαράθεση με θέμα: «Ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών πριν από την ενηλικίωση;»

Για το βίντεο της εκδήλωσης πιέστε εδώ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Υπέρ της πρότασης:

ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH) 

Κατά της πρότασης:

ο Άγγελος Συρίγος, Επικ. Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών

Μετά τις τοποθετήσεις των δύο αντιπαρατιθέμενων θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη.

Πότε είναι σκόπιμο να χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια; Πρέπει να δικαιούνται τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας τα παιδιά μεταναστών πριν από την ενηλικίωσή τους, εφόσον ζουν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και φοιτούν στα σχολεία της χώρας; Ή είναι ορθότερο να μπορούν να επιλέξουν μετά την ενηλικίωσή τους, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα κριτήρια; Το ζήτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο και σημαντικό καθώς αφορά τελικά το ερώτημα «ποιος (πρέπει να) είναι και τι σημαίνει Έλληνας πολίτης»;

 Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.