Η διάσωση του ευρώ και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με θέμα «Η διάσωση του ευρώ και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκδήλωση που διοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου –Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Κρατικών Ενισχύσεων και το Ίδρυμα Friedrich Ebert.

Πλούσιος προβληματισμός και σημαντικές παρεμβάσεις, σε μια συζήτηση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ενός πολυπληθούς κοινού.

Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Τσινισιζέλης, συντονιστής της συζήτησης, στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε της ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, επεσήμανε τους κινδύνους διάλυσης της Ευρωζώνης, σημειώνοντας την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, και μιλώντας για τα σενάρια που θέλουν ευρώ μιας, δυο, τριών ή ακόμη και τεσσάρων ταχυτήτων,

Ο διεθνούς φήμης Καθηγητής Πανεπιστημίου Humboldt και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου Walter Hallstein, Ingolf Pernice μίλησε αρχικά για τις πολλές οφειλές του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στην Ελλάδα, αλλά και για τις σύγχρονες προσωπικότητες, Ελλήνων Καθηγητών όπως ο Δημήτρης Τσάτσος, στους οποίους «η Ευρώπη χρωστά πολλά». Μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα «εθνικά» σε σχέση με τα «ευρωπαϊκά» ζητήματα, ενώ αναφέρθηκε σε «διαρθρωτικά και κατασκευαστικά» σφάλματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να διορθωθούν, αλλιώς όλο το σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου Ξενοφών Κοντιάδης, μίλησε για τα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από την ΕΕ, για τις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα και για τα νέα «σύνορα» που έχουν υψωθεί μεταξύ βορρά- νότου, κυβερνήσεων –λαών, πιστωτών –χρεωστών, ελίτ- μεσαίων στρωμάτων κλπ. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα του Συνταγματικού momentum της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την κρίση, επισημαίνοντας και τη σημαντική συνεισφορά του Καθηγητή Pernice στο διάλογο που έχει ανοίξει.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Tubingen Martin Nettesheim μίλησε για τη μεγάλη ανασφάλεια που επικρατεί και στη Γερμανία λόγω των εξελίξεων, εκφράζοντας την άποψη ότι οι μεταβολές στις ισορροπίες οδήγησαν στο να αναγκαστεί η χώρα του να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση. Αναφέρθηκε και στο σημαντικό ζήτημα της προσφυγής Γερμανών πολιτών στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM και του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τυχόν υιοθέτηση θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Τέλος, ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κρατικών Ενισχύσεων, Αντώνης Μεταξάς μίλησε για τις ατέλειες της νομικής συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για «απειλητικές συσχετίσεις και εκδηλώσεις» αλλά και για μια «ιδιότυπη κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Επεσήμανε την ανάγκη ανανοηματοδότησης και για το τι και πως θα μπορούσε να οδηγήσει εκεί.

Ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό.