PRESERVERE: Preventing Racism and Discrimination – Enabling the Effective Implementation of the EU Anti-Racist Legal Framework

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία με τους Cooperativa Sociale San Saturnino Onlus (COO-ΙΤ), UCLan Cyprus (CY), SDRUZHENIE MULTI KULTI KOLEKTIV (BG), Lai-momo (IT), Center for Social Innovation – CSI (CY), The People for Change Foundation (MT) και Stichting Hogeschool Van Amsterdam (NL), υλοποιούν το έργο “Preventing Racism and Discrimination – Enabling the Effective Implementation of the EU Anti-Racist Legal Framework – PRESERVERE”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος CERV-2021-EQUAL. Το PRESERVERE ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και η διάρκεια υλοποίησής του είναι 24 μήνες.

Το PRESERVERE αφορά στην καταπολέμηση της μη-ανεκτικότητας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων σε βάρος ευάλωτων εθνοτικών ομάδων και ιδιαίτερα, των Ρομά, των Εβραίων, των Μουσουλμάνων και ατόμων με καταγωγή από την Αφρική. Εκκινώντας από την παραδοχή ότι οποιοδήποτε σύστημα στο οποίο έχει εναποτεθεί η προστασία ευάλωτων σε διακρίσεις ομάδων και ατόμων πρέπει, πρώτα και κύρια, να βασίζεται σε ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο, το πρόγραμμα υλοποιεί δραστηριότητες που αποσκοπούν στην καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας.               

Οι κύριες δραστηριότητες του PRESERVERE είναι:

  • 1 Ευρωπαϊκή και 6 Εθνικές Αναφορές που θα εντοπίζουν τα εμπόδια της αποτελεσματικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου που αφορά στην αντιμετώπιση της μη-ανεκτικότητας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων στα εκάστοτε εθνικά συγκείμενα (περιλαμβανομένων πτυχών των εθνικών νομοθεσιών που δύνανται να επιδρούν θετικά ή αρνητικά σε σχέση με την εφαρμογή των συγκεκριμένων νομικών κανόνων).
  • 1 Online Εργαλειοθήκη που θα αποσκοπεί στην παροχή έγκυρων, αξιόπιστων και προσβάσιμων εκπαιδευτικών πηγών και 6 σειρές Συνεδριών Ανάπτυξης Δεξιοτήτων στις οποίες θα συμμετάσχουν νομικοί και επαγγελματίες πρώτης γραμμής. Οι Συνεδρίες αυτές θα σκοπεύουν στην εκπαίδευση των προαναφερθεισών ομάδων-στόχων αποβλέποντας στην προληπτική ταυτοποίηση παραβίασης του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου και, ως αποτέλεσμα, στην ενθάρρυνση της καταγγελίας και την υποστήριξη της καλύτερης εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
  • 1 Καταληκτική Αναφορά που θα παρουσιάσει βασικά συμπεράσματα του προγράμματος και θα περιέχει συστάσεις που θα ενισχύουν τους υπάρχοντες συνασπισμούς καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων σε βάρος συγκεκριμένων εθνοτικών ομάδων ανά την Ευρώπη.
  • 1 Καταληκτικό Συνέδριο με σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με το πώς φαινόμενα όπως οι διακρίσεις – ανεξαρτήτως της μορφής εμφάνισής τους (π.χ. ρατσισμός σε βάρος των Ρομά, αντισημιτισμός, αντιμουσουλμανική ρητορική μίσους, αφροφοβία και ΛΟΑΤΚΙφοβία) – αντιβαίνουν το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο καθώς και τις συναφείς αξίες.