ARISA: Assessing the risk of isolation of suspects and accused

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου (www.cecl.gr) σε συνεργασία με επιστημονικούς οργανισμούς από τη Βουλγαρία, το Βέλγιο και την Ιταλία υλοποιεί το πρόγραμμα “ARISA: Assessing the risk of isolation of suspects and accused” («Αξιολόγηση του κινδύνου απομόνωσης των υπόπτων και κατηγορουμένων»).

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει διάρκεια 22 μήνες. Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της εφαρμογής του τεκμηρίου αθωότητας μέσα από τον προσδιορισμό των παραγόντων που επηρεάζουν την κοινωνική θέση των υπόπτων και των κατηγορουμένων, την ανάλυση των επιπτώσεών τους και τη δημιουργία μεθοδολογίας και οδηγιών για την αξιολόγηση του κινδύνου από-κοινωνικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα θα εστιάσει στις ακόλουθες δράσεις:

1) Δράσεις συλλογής δεδομένων με διεπιστημονική μεθοδολογία (συγκριτική έρευνα, νομική έρευνα, ποσοτική και ποιοτική έρευνα και στατιστική ανάλυση), 2) Συγκριτική ανάλυση για την αξιολόγηση του αντικτύπου των μέτρων που εφαρμόζονται στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών στη ζωή των υπόπτων και των κατηγορουμένων, 3) Κοινωνιολογικές μεθόδους για την ανάλυση των επιπτώσεων της ποινικής διαδικασίας στους υπόπτους και στους κατηγορουμένους και τον σχεδιασμό μεθοδολογίας αξιολόγησης κινδύνων, 4) Δράσεις κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης εγχειριδίου και την διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και 5) Δράσεις ευαισθητοποίησης
Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας των αρχών του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης να αξιολογούν την επίπτωση των ποινικών διαδικασιών στους υπόπτους και τους κατηγορούμενους και στη βελτίωση της εφαρμογής του τεκμηρίου της αθωότητας, όπως προβλέπεται στην οδηγία (ΕΕ) 2016/343. Επίσης αναμένεται να ωφελήσει δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομικούς) δικηγόρους, ακαδημαϊκούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπονήθηκε Εθνική έκθεση για τους παράγοντες που επηρεάζουν την κοινωνική κατάσταση των υπόπτων και των κατηγορουμένων. Την εθνική έκθεση στα Ελληνικά μπορείτε να κατεβάσετε από το συνημμένο αρχείο “ARISA Country Report GR_as uploaded_TRS”.

Επίσης έχει εκπονηθεί συγκεντρωτική έκθεση αξιολόγησης του κινδύνου απομόνωσης των υπόπτων και κατηγορουμένων, τα βασικά σημεία και συμπεράσματα της οποίας μπορείτε να διαβάσετε, στα Ελληνικά, στο συνημμένο αρχείο “ARISA D.2.3 – Executive Summary_final_TRS”.

Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε και στη σελίδα του προγράμματος http://arisa-project.eu/