Το τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου EPHESUS– Promoting Fundamental Rights in (Post-)Pandemic Times in Cross–Border Proceedings, πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2026, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, σε συνεργασία με 5 οργανισμούς από την Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισπανία και Πορτογαλία.
87 επαγγελματίες του τομέα Δικαιοσύνης, ενδεικτικά δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, ερευνητές, ακαδημαϊκοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την κατάσταση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, με έμφαση στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και άλλα νομικά εργαλεία της ΕΕ, που βασίζονται στην αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στη διακρατική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης σε υβριδική μορφή, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε επαγγελματίες από όλη την Ευρώπη.
Στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία για προβληματισμό σχετικά με τα βασικά αποτελέσματα του έργου, τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τα μέτρα προσαρμογής κατά την πανδημία, την άνιση ψηφιοποίηση του τομέα Δικαιοσύνης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τον τρόπο με τον οποίο τα ευρωπαϊκά νομικά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο αναλογικό και σύμφωνο με την διασφάλιση των θεμελιωδών και δικονομικών δικαιωμάτων των εμπλεκομένων.
Ευχαριστούμε θερμά για την εξαιρετική συνεργασία και την αφοσίωση στην επίτευξη των στόχων του έργου την κοινοπραξία του έργου EPHESUS: Universidad de Sevilla (Ισπανία), IPS_Innovative Prison Systems | ICJS Innovative Criminal Justice Solutions (Πορτογαλία), Center for the Study of Democracy (Βουλγαρία) και European Stragegies Constulting (Ρουμανία).
Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τις εισηγήσεις τους κατά την διάρκεια του συνεδρίου απευθύνονται στον κ. Δημήτριο Ζημιανίτη, Εισαγγελέα Εφετών, Προϊστάμενο του Τμήματος Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, την κ. Μαλαματή Πετκανά, Εφέτη Αθηνών, Πρόσωπο Αναφοράς Δικτύου SIRENE – Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την κ. Αρετή Σκαφίδα, Αντεισαγγελέα Εφετών Πειραιά, την κ. Esther Montero Pérez de Tudela, Δικαστή – εγκληματολόγο, τον κ. Antonio Gutiérrez Cardenete, Δικαστικό γραμματέα και τον κ. Ginés Zamora, Δικηγόρο (Ισπανία), τον κ. Costin Lucian Gheorghe, Δικαστή και την κ. Iulia Lulciuc, Δικαστή (Ρουμανία) και την κ. Marieta Nedelcheva, Δικαστή, Πρόσωπο αναφοράς του European Judicial Network για την Βουλγαρία, τον κ. Ioan Durnescu, από το European Strategies Consulting, στην Ρουμανία, την κ. Beatriz Martins και τον κ. João Gomes από το IPS_ Innovative Prison Systems, στην Πορτογαλία, την κ. Delyana Doseva, από το Center for the Study of Democracy, στην Βουλγαρία, καθώς και όλα τα συμμετέχοντα άτομα για τις ενδιαφέρουσες οπτικές που εισέφεραν. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλους τους συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης Universidad de Sevilla για την φιλοξενία στον χώρο της Νομικής Σχολής και για την υποστήριξή τους στην πραγματοποίηση του συνεδρίου.

