FOSTER | Έκθεση αξιολόγησης εκπαιδευτικών αναγκών (Training Needs Assessment Report)

Στο πλαίσιο του έργου FOSTER – Fostering Child-Friendly Legal Environments through collaborative networks, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα JUSTICE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αριθμός έργου 101160568) υλοποιήθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση εκπαιδευτικών αναγκών δικηγόρων, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τα παιδιά συστήματος δικαιοσύνης και την ενίσχυση της αποτελεσματικής νομικής εκπροσώπησης παιδιών- θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2024 σε τέσσερις χώρες — Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Σλοβενία — και βασίστηκε τόσο σε βιβλιογραφική όσο και σε έρευνα πεδίου. Περιλάμβανε την ανάλυση των εθνικών νομικών πλαισίων και πρακτικών σε ό, τι αφορά την εκπροσώπηση παιδιών θυμάτων, καθώς και συνεντεύξεις και ομάδες εστίασης με συνολικά 105 επαγγελματίες του νομικού κλάδου (δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί) και άλλους εμπλεκόμενους φορείς (επαγγελματίες της παιδικής προστασίας, του τομέα υγείας, αρχών δίωξης του εγκλήματος κ.α.).

Την έρευνα στην Ελλάδα συντόνισαν το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Τσάτσου και η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος.

Η ενοποιημένη έκθεση αξιολόγησης, που συντάχθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου τον Μάρτιο του 2025, σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου, ανέδειξε κρίσιμους τομείς στους οποίους χρειάζεται ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των δικηγόρων, με έμφαση στην κατανόηση της παιδικής ψυχολογίας και την βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας με τα παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη την ευάλωτη θέση και το τραύμα τους.  

Στη βάση των πορισμάτων που συνοψίζονται στην ενοποιημένη έκθεση αξιολόγησης, η κοινοπραξία του έργου FOSTER θα αναπτύξει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα: ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε δικηγόρους εκπαιδευτές/ριες και εστιάζει σε μεθοδολογίες εκπαίδευσης ενηλίκων, και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε δικηγόρους που μπορεί να κληθούν να εκπροσωπήσουν παιδιά θύματα εγκλήματος, το οποίο δίνει έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών- θυμάτων, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την φιλική προς τα παιδιά επικοινωνία και την ανάπτυξη της διεπιστημονικής συνεργασίας με στόχο την ολιστική υποστήριξη των παιδιών.

Μπορείτε να διαβάσετε την ενοποιημένη έκθεση αξιολόγησης εκπαιδευτικών αναγκών

και την έκθεση αξιολόγησης εκπαιδευτικών αναγκών για την Ελλάδα (διαθέσιμες στα αγγλικά).

Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τις δράσεις του έργου FOSTER, μπορείτε να επικοινωνήσετε  με την διαχειρίστρια του έργου, Νατάσα Αλεξοπούλου, στο email nalexopoulou@cecl.gr