15 Φεβρουαρίου 2023: Περιβαλλοντική Αδειοδότηση (ειδικά θέματα) και Ειδικά Ζητήματα Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Περιβαλλοντική Αδειοδότηση (ειδικά θέματα) και Ειδικά Ζητήματα Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», στις 15/2/23, ημέρα Τετάρτη και ώρες 17:00-21:00.

Που απευθύνεται

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται κυρίως σε δικηγόρους, στελέχη εταιρειών, δικηγορικών γραφείων & δικηγορικών εταιρειών, αλλά και δασολόγους, πολεοδόμους, περιβαλλοντολόγους, πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς περιβάλλοντος, και σε όλες τις συναφείς ειδικότητες, καθώς και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες των συναφών ειδικοτήτων με το Περιβαλλοντικό και Δασικό Δίκαιο.

Σκοπός

Σκοπό του σεμιναρίου αποτελεί η εξέταση ζητημάτων  της περιβαλλοντικής αδειοδότησης τόσο από πρίσμα νομοθετικό, όσο και νομολογιακό. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η αλληλεπίδραση ενωσιακού και εθνικού δικαίου στον τομέα αυτόν. Εκτίθενται γενικά ζητήματα του Ν. 4014/2011, αλλά και ειδικές «αδειοδοτήσεις», π.χ. ΑΠΕ.

Στο δεύτερο τμήμα του σεμιναρίου, επισκοπείται η ειδική περιβαλλοντική νομοθεσία των αποβλήτων, των δασών και του αιγιαλού – παραλίας.

Περιεχόμενο

  • Γενική παρουσίαση Ν. 4014/2011, όπως ισχύει
  • Ειδικά ζητήματα Ν. 4014/2011, όπως ισχύει, λ.χ. αδειοδοτήσεις έργων σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, αδειοδότηση ΑΠΕ
  • Νομολογία του ΣτΕ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση: παρελθόν και παρόν  – θέματα της ΑΕΠΟ, της ΜΠΕ, του ακυρωτικού ελέγχου κλπ.
  • Νομοθεσία για τα απόβλητα (ενωσιακή και εθνική)
  • Δασικό Δίκαιο (χαρακτηρισμοί – αναδασώσεις – Δασικοί Χάρτες)
  • Βασική νομοθεσία του αιγιαλού και παραλίας (με έμφαση: οριοθέτηση, παραχώρηση χρήσης κλπ.)

Εισηγητής

Παναγιώτης Α. Γαλάνης

Ο Παναγιώτης Γαλάνης είναι Δικηγόρος, νομικός σύμβουλος Περιβαλλοντικού-Πολεοδομικού Δικαίου, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στο Δίκαιο Περιβάλλοντος.

Ασχολείται ερευνητικά, συγγραφικά και επαγγελματικά με το Δίκαιο Περιβάλλοντος και το Πολεοδομικό Δίκαιο.

Έχει συγγράψει εγχειρίδια δικαίου περιβάλλοντος, με τίτλο «Δημόσιο Δίκαιο της Αναδάσωσης», «Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αδειοδότηση» (εκδ. Νομ. Βιβλιοθήκη) και «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος» (Πρακτικά Θέματα-Νομολογία), καθώς και συγγράμματα Ατομικών Δικαιωμάτων και Διοικητικού Δικαίου. Έχει συγγράψει, επίσης, περισσότερες από 50 μελέτες δημοσιευθείσες (ή υπό δημοσίευση) σε νομικά περιοδικά (εκδ. Νομ. Βιβλιοθήκη, Σάκκουλας κλπ.), όπως και σχολιασμούς αποφάσεων.

Παράλληλα, έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε συνέδρια ποικίλων φορέων, π.χ. ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ και σε σχετικούς φορείς με το περιβάλλον, π.χ. Hellas GIS, ενώ έχει πραγματοποιήσει και προσκεκλημένες εισηγήσεις, σε συναφή αντικείμενα.

Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής

Ημερομηνία διεξαγωγής: 15/02/23
Ώρα διεξαγωγής: 17:00 – 21:00

Μέθοδος διεξαγωγής

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

Εκπαιδευτικό υλικό

Με το πέρας του σεμιναρίου θα αποσταλεί ηλεκτρονικά φάκελος με το υλικό που θα διδαχθεί στο σεμινάριο (διδακτικό πακέτο θεωρίας-νομολογίας).

Πιστοποίηση

Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης κάθε προγράμματος επιμόρφωσης οι συμμετέχοντες λαμβάνουν από το Κέντρο βεβαίωση συμμετοχής, με την οποία πιστοποιείται η απόκτηση συγκεκριμένων γνώσεων και δεξιοτήτων.

Κόστος συμμετοχής

Για φυσικά πρόσωπα & επιτηδευματίες: 80,00€
Για νομικά πρόσωπα: 100,00€
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής και καταβολής του αντιτίμου: 9/02/2023
Έκπτωση πρόωρης εγγραφής:
Όσες εγγραφές ολοκληρωθούν έως 1/02/23, θα λάβουν 15% έκπτωση επί της αξίας συμμετοχής.

Εκπτωτική Πολιτική

Προπτυχιακοί φοιτητές: έκπτωση 50% κατόπιν επιδείξεως φοιτητικής ταυτότητας
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Ασκούμενοι δικηγόροι: έκπτωση 20% κατόπιν επιδείξεως ταυτότητας ασκούμενου
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Άνεργοι: έκπτωση 30% κατόπιν επιδείξεως κάρτας ανεργίας
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Συμμετοχές 2 και άνω ατόμων από το ίδιο νομικό πρόσωπο: έκπτωση 10%

Έκπτωση πρόωρης εγγραφής: έκπτωση 15% για όσους προβούν σε δήλωση συμμετοχής και καταβολή του αντιτίμου ως την ημερομηνία πρόωρης εγγραφής

Ακύρωση συμμετοχής

Ακύρωση συμμετοχής γίνεται δεκτή, χωρίς επιβάρυνση, το αργότερο 3 ημέρες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου, αλλιώς επιβαρύνεται με 50% επί του ποσού.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 36 23 506, ώρες 09:30-17:30 ή στο e-mail: seminars@cecl.gr.