20 Οκτωβρίου 2021: Η Επίσπευση της Απονομής Συντάξεων με Σύμπραξη Ιδιωτών

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Η Επίσπευση της Απονομής Συντάξεων με Σύμπραξη Ιδιωτών», στις 20/10/2021, ημέρα Τετάρτη, και ώρες 16:00-21:00.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε πιστοποιημένους επαγγελματίες (δικηγόρους και λογιστές/φοροτεχνικούς), οι οποίοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για την κατ’ ανάθεση συμμετοχή τους στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων.

Το σεμινάριο στοχεύει επίσης στην ενημέρωση των πολιτών-ασφαλισμένων αναφορικά με τη σχετική δυνατότητα ανάθεσης αρμοδιοτήτων βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης, κατάρτισης σχεδίου προσωρινής ή οριστικής (κύριας και επικουρικής) σύνταξης κ.λπ.

ΣΚΟΠΟΣ

Το εν λόγω σεμινάριο αποσκοπεί στην παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου συμμετοχής πιστοποιημένων επαγγελματικών στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων, στις προοπτικές και τους κινδύνους που διανοίγουν οι συγκεκριμένες νομοθετικές προβλέψεις για τους δικηγόρους και λογιστές/φοροτεχνικούς και στην κριτική επισκόπηση των ρυθμίσεων από τη σκοπιά της αρχής της νομιμότητας της διοικητικής δράσης και της αρχής της ισότητας πρόσβασης στη δημόσια κοινωνικοασφαλιστική υπηρεσία.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Η παρουσίαση διαρθρώνεται σε τρεις κύριες θεματικές ενότητες:

  1. Θεσμικό πλαίσιο (άρθ. 255 Ν. 4798/2021, Απόφαση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 45891/5-7-2021, Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας-Κοινωνικών Υποθέσεων 67154/14-9-2021)
  2.  Ο ρόλος των πιστοποιημένων επαγγελματιών στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων: Προοπτικές και κίνδυνοι
  3. Κανονιστικά και δικαιοπολιτικά ζητήματα από την ανάθεση αρμοδιοτήτων του e-ΕΦΚΑ σε πιστοποιημένους ιδιώτες

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Θωμάς Ψήμμας

ΙΔΙΟΤΗΤΑ

Διδάκτορας Φιλοσοφίας του Δικαίου Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Θωμάς Ψήμμας γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Αίγιο και πραγματοποίησε τις προπτυχιακές («λίαν καλώς») και μεταπτυχιακές σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΠΜΣ Ιστορίας, Φιλοσοφίας & Κοινωνιολογίας του Δικαίου με βαθμό «άριστα» και ειδίκευση στην Φιλοσοφία του Δικαίου, διπλωματική εργασία με τίτλο «Πολιτική Ανυπακοή: Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ Νόμου και Ηθικής», ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης με βαθμό «άριστα» και ειδίκευση στο Συνταγματικό Δίκαιο, διπλωματική εργασία με τίτλο «Ανεξάρτητες Αρχές και δημοκρατική αρχή»).

Τον Ιούνιο 2020 ολοκλήρωσε την εκπόνηση και επιτυχή υποστήριξη (με βαθμό «άριστα») της διδακτορικής του διατριβής στη Φιλοσοφία του Δικαίου (Νομική Σχολή ΑΠΘ) με τίτλο «Η αρχή της ισότητας στην κοινωνική ασφάλιση: Στο μεταίχμιο μεταξύ αναδιανομής και ανταποδοτικότητας», για την οποία έλαβε υποτροφία από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης για Υποψήφιους Διδάκτορες (κωδικός έργου: 95554).

Μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή της διατριβής εκδόθηκε σε βιβλίο τον Σεπτέμβριο 2020 από τις εκδόσεις Σάκκουλα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) με τίτλο «Τα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης: Διανεμητική δικαιοσύνη, ισότητα, δημοκρατία». Άρθρα-μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα νομικά περιοδικά «Αρμενόπουλος», «Θεωρία & Πράξη Διοικητικού Δικαίου», «Το Σύνταγμα», «Δικαιώματα του Ανθρώπου», καθώς και στην τριμηνιαία επιθεώρηση «Σύγχρονα Θέματα».

Παρακαλούμε δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση του σεμιναρίου για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής και τις σχετικές προθεσμίες.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με την εκπτωτική πολιτική του Ιδρύματος, παρακαλούμε ανατρέξτε εδώ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε τη συνημμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο  seminars@cecl.gr. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.