13 Οκτωβρίου 2021: Αποφυγή Διπλής Φορολογίας σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Αποφυγή Διπλής Φορολογίας σε Ελλάδα και Εξωτερικό», στις 13/10/2021, ημέρα Τετάρτη, και ώρες 16:00-21:00.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Σε ιδιώτες, συμβούλους, στελέχη επιχειρήσεων και επενδυτικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και επιθυμούν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αποφυγής της διπλής φορολογίας.

ΣΚΟΠΟΣ

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η αυξανόμενη κινητικότητα των φορολογούμενων και των ιδιωτικών κεφαλαίων έχει οξύνει το πρόβλημα της διπλής φορολογίας των φυσικών και νομικών προσώπων, που δραστηριοποιούνται οικονομικά σε περισσότερες χώρες.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει το νομικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή μεταξύ των κρατών για την επίλυση του προβλήματος της διπλής φορολογίας.

Ειδικότερα, εξετάζεται ο ρόλος, η φύση και οι βασικές διατάξεις και αρχές ερμηνείας των διμερών συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας (ΣΑΔΦ), που συνιστούν τα κύρια εργαλεία επίλυσης του προβλήματος της διεθνούς διπλής φορολογίας και βασίζονται στις Πρότυπες Συμβάσεις του ΟΟΣΑ για την αποφυγή της διπλής φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου και  κληρονομιών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

  • Το φαινόμενο της διεθνούς διπλής φορολογίας.
  • Η αντιμετώπιση του φαινομένου της διεθνούς διπλής φορολογίας.
  • Οι Πρότυπες Συμβάσεις του ΟΟΣΑ για την αποφυγή της διπλής φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου και κληρονομιών.
  • Γενικά περί των διμερών Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ).
  • Η έννοια της φορολογικής κατοικίας στις διμερείς Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ).
  • Βασικές διατάξεις και αρχές ερμηνείας των διμερών Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ).
  • Μέθοδοι για την αποφυγή της διπλής φορολογίας (μέθοδος εξαίρεσης και πίστωσης).
  • Μηχανισμοί επίλυσης διεθνών φορολογικών διαφορών που αφορούν περιπτώσεις διπλής φορολογίας (διαδικασία αμοιβαίου διακανονισμού).
  • Ειδικά ζητήματα από τη νομολογία.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Ναυσικά Τζαναβάρη

Η Ναυσικά Τζαναβάρη είναι δικηγόρος, Senior Associate στη δικηγορική εταιρεία MStR Law, Μιχελής – Στρογγυλάκη – Reinhardt και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Φορολογικό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό Άριστα.

Ασχολείται με την παροχή φορολογικών συμβουλών, με έμφαση στους τομείς της διεθνούς φορολογίας, της φορολογίας φυσικών προσώπων, εταιρικών σχημάτων και ακίνητης περιουσίας.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε νομικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες φορολογικού δικαίου. Η πρώτη της Μονογραφία έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη.

Παρακαλούμε δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση του σεμιναρίου για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής και τις σχετικές προθεσμίες.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με την εκπτωτική πολιτική του Ιδρύματος, παρακαλούμε ανατρέξτε εδώ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε τη συνημμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο  seminars@cecl.gr. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για περισσότερες πληροφορίες επί του σεμιναρίου επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103623506, ώρες 09:30-17:30, ή αποστείλατε e-mail στο  seminars@cecl.gr.