05 Οκτωβρίου 2021: Εισαγωγή στο Δίκαιο της Πληροφορικής

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγή στο Δίκαιο της Πληροφορικής», στις 05/10/2021, ημέρα Τρίτη, και ώρες 16:00-21:00.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νομικούς (δικηγόρους, ασκούμενους δικηγόρους, δικαστές), σε πληροφορικούς επιστήμονες καθώς και  σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ψηφιακού επιχειρείν (Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Επαγγελματικά επιμελητήρια, κλπ).

ΣΚΟΠΟΣ

Το σεμινάριο αποβλέπει στην εξοικείωση με την Κοινωνία της Πληροφορίας και ειδικότερα με το νομικό πλαίσιο που διέπει την προστασία των προσωπικών δεδομένων, περιλαμβάνοντας τους κανόνες της ηλεκτρονικής επεξεργασίας τους, το νομικό πλαίσιο που διέπει τα πνευματικά δικαιώματα στο ψηφιακό περιβάλλον καθώς και την ψηφιακή διακυβέρνηση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ι. Η Κοινωνία της Πληροφορίας-Εισαγωγικές Παρατηρήσεις

ΙΙ. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων

1. Βασικές έννοιες προστασίας των προσωπικών δεδομένων

2. Νομιμότητα της επεξεργασίας

3. Δικαιώματα του υποκειμένου και υποχρεώσεις του υπεύθυνου επεξεργασίας

4. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Κυρώσεις

III. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

1. Βασικές έννοιες

2. Το απόρρητο των επικοινωνιών

IV. Πνευματική Ιδιοκτησία και Πληροφορική

1. Εισαγωγικές Παρατηρήσεις

2. Τα προστατευόμενα έργα: Προγράμματα Η/Υ-Βάσεις Δεδομένων-Πολυμέσα

3. Ο δικαιούχος της πνευματικής ιδιοκτησίας και τα δικαιώματά του

V. Ψηφιακή Διακυβέρνηση  

1. Πεδίο εφαρμογής-Βασικές έννοιες

2. Γενικές αρχές ψηφιακής διακυβέρνησης

3. Το ηλεκτρονικό έγγραφο

4. Διαλειτουργικότητα των φορέων του δημόσιου τομέα

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Μαρία Μυλώση

Η Δρ. Μαρία Μυλώση, είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ενεργό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2005.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής, της Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2003 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris 1- Panthéon-Sorbonne, από όπου και έλαβε το 2004 δίπλωμα (DESS) στο Δίκαιο του Διαδικτύου (Droit de l’Internet).

Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από όπου και έλαβε με «άριστα» το Διδακτορικό δίπλωμα το 2014. Από το 2017 είναι Μεταδιδακτορική ερευνήτρια του  ως άνω Τμήματος.

Παράλληλα με την ενεργή άσκηση της δικηγορίας, ασχολείται και με τα ακαδημαϊκά τόσο σε επίπεδο διδασκαλίας όσο και σε επίπεδο δημοσιεύσεων.

Διδάσκει  ως ειδική επιστήμονας στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Δίκαιο Πληροφορικής» (π.δ. 407/1980), «Δίκαιο Διαδικτύου» και «Ηθική και Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης» σε προπτυχιακούς φοιτητές, ενώ παράλληλα διδάσκει  στο  Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική και στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Δίκαιο και Πληροφορική» του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τμήματος Νομικής του  Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την εισαγωγή ΤΠΕ στη δημόσια διοίκηση με έμφαση στον τομέα της υγείας και της οικονομίας. Αρθρογραφεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε πλήθος συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων.

Παρακαλούμε δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση του σεμιναρίου για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής και τις σχετικές προθεσμίες.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με την εκπτωτική πολιτική του Ιδρύματος, παρακαλούμε ανατρέξτε εδώ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε τη συνημμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο  seminars@cecl.gr. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για περισσότερες πληροφορίες επί του σεμιναρίου επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103623506, ώρες 09:30-17:30, ή αποστείλατε e-mail στο  seminars@cecl.gr.