17 Ιουνίου 2021: Ποινική και Διοικητική Κύρωση ως προς Τελωνειακά και Φορολογικά Ζητήματα υπό το Πρίσμα της Νομολογίας του ΣτΕ και του ΕΔΔΑ

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Ποινική και Διοικητική Κύρωση ως προς Τελωνειακά και Φορολογικά Ζητήματα υπό το Πρίσμα της Νομολογίας του ΣτΕ και του ΕΔΔΑ», στις 17/06/2021, ημέρα Πέμπτη, και ώρες 16:00-21:00.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

  • Σε δικηγόρους ασχολούμενους με το φορολογικό, τελωνειακό, πειθαρχικό και αδικοπρακτικό δίκαιο.
  • Σε πρακτικά ή ακαδημαϊκά ενδιαφερόμενους για την διεθνή προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων νομικούς.

ΣΚΟΠΟΣ

Στην νομική πράξη, η υπεράσπιση του εντολέα απαιτεί συχνά την προστασία του από κυρώσεις ή συνέπειες διαφορετικής φύσης (ποινικές, πειθαρχικές, διοικητικά πρόστιμα, αστική αποζημίωση).

Η αρχή ne bis in idem, επεξεργασμένη κυρίως στο πλαίσιο των τελωνειακών και φορολογικών παραβάσεων, οριοθετεί την σχέση μεταξύ διαφορετικών διαδικασιών και δικαιοδοτικών κλάδων.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με το ευρύ περιεχόμενο της έννοιας και τις πρακτικές συνέπειες της αρχής στην νομική υπεράσπιση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

  • Περιεχόμενο της αρχής ne bis in idem
  • Σχέση με και διάκριση από το τεκμήριο της αθωότητας και την έννοια του δεδικασμένου
  • Νομολογία του ΕΔΔΑ
  • Νομολογία του ΣτΕ και των εθνικών δικαστηρίων
  • Πρακτική εφαρμογή ανά πεδίο διαφορών

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Κωνσταντίνος Φαρμακίδης – Μάρκου

Ο Κων/νος Φαρμακίδης-Μάρκου είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις του αφορούν σε ζητήματα διοικητικού δικαίου, ποινικού δικαίου και διεθνούς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έχει υπερασπιστεί υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Memlika v. Greece, Kapetanios, Nikolopoulos, Aggloupas v. Greece, Ο.G. and others v. Greece).

Παρακαλούμε δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση του σεμιναρίου για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής και τις σχετικές προθεσμίες.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με την εκπτωτική πολιτική του Ιδρύματος, παρακαλούμε ανατρέξτε εδώ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε τη συνημμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο  seminars@cecl.gr. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για περισσότερες πληροφορίες επί του σεμιναρίου επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103623506, ώρες 09:30-17:30, ή αποστείλατε e-mail στο  seminars@cecl.gr.