20 Μαΐου 2021: Bitcoin και Συναλλαγές με Κρυπτοχρήμα

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Bitcoin και Συναλλαγές με Κρυπτοχρήμα», στις 20/05/2021, ημέρα Πέμπτη, και ώρες 16:00-21:00.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε νομικούς (δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους), σε συναλλασσόμενους με κρυπτοχρήμα και δραστηριοποιουμένους ή ενδιαφερομένους να δραστηριοποιηθούν ως “πάροχοι που ασχολούνται με υπηρεσίες ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων” και ως “πάροχοι υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών” κατά την ορολογία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 και του Ν. 4557/2018″.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με: τις βασικές έννοιες του κρυπτοχρήματος, τον μηχανισμό λειτουργίας των  συναλλαγών με κρυπτοχρήμα και τη νομική τους φύση, τις δυσχέρειες που δύνανται να ανακύψουν κατά τις συναλλαγές με κρυπτοχρήμα και πώς μπορούν να προφυλαχθούν οι συναλλασσόμενοι και τη φορολογική αντιμετώπιση των εν λόγω συναλλαγών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

• Τι είναι το κρυπτοχρήμα; Ορολογία και εννοιολογική οριοθέτηση: Ομοιότητες και διαφορές από άλλα είδη άυλου χρήματος.

• Η νομική φύση του κρυπτοχρήματος στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης.

• Ο μηχανισμός των συναλλαγών μερικών ειδών κρυπτοχρήματος από εκείνα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

• Η νομική φύση των συναλλαγών με κρυπτο-χρήμα.

• Παγίδες κατά τις συναλλαγές με κρυπτοχρήμα. Τι πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως οι συναλλασ-σόμενοι.

• Η φορολογική αντιμετώπιση των συναλλαγών με κρυπτοχρήμα.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης

Ο Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτωρ νομικής του ΕΚΠΑ, πιστοποιημένος από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΙΡΑ) υπεύθυνος προστασίας δεδομένων, τακτικός καθηγητής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ) , μέλος της διαρκούς επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο «την παρακολούθηση των επιστημονικών εξελίξεων και του νομικού πλαισίου προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και την υποβολή προτάσεων για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ενόψει των νέων τεχνολογιών» και μέλος του καταλόγου συνηγόρων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Έχει συγγράψει επιστημονικές μελέτες οι οποίες αφορούν το κυβερνοέγκλημα και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα νομικά περιοδικά, αλλά και βιβλία σχετικά με την ανωτέρω θεματολογία, το πιο πρόσφατο από τα οποία τιτλοφορείται: «Μπίτκοϊν (bitcoin), κρυπτοχρήμα και κυβερνοέγκλημα».

Παρακαλούμε δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση του σεμιναρίου για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής και τις σχετικές προθεσμίες.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με την εκπτωτική πολιτική του Ιδρύματος, παρακαλούμε ανατρέξτε εδώ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε τη συνημμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο  seminars@cecl.gr. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για περισσότερες πληροφορίες επί του σεμιναρίου επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103623506, ώρες 09:30-17:30, ή αποστείλατε e-mail στο  seminars@cecl.gr.