22 Απριλίου 2021: Σύσταση και Λειτουργία E-shop

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Σύσταση και Λειτουργία E-shop», στις 22/04/2021, ημέρα Πέμπτη, και ώρες 16:00-21:00.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία και κάθε επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στο Διαδίκτυο με ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop). Απευθύνεται ειδικότερα σε στελέχη επιχειρήσεων, εργαζόμενους σε e-shops δικηγόρους, νομικούς συμβούλους, web-developers, συμβούλους digital marketing  αλλά και φοιτητές, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των νομικών ζητημάτων που άπτονται της σύστασης και λειτουργίας ενός e-shop.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να λάβουν οι συμμετέχοντες όλη εκείνη τη νομική γνώση, η οποία είναι αναγκαία για την ασφαλή οργάνωση και λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν τις νομικές υποχρεώσεις ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, καθώς και τον τρόπο που θα πρέπει προετοιμαστούν νομικά ώστε να θωρακίσουν το ηλεκτρονικό τους κατάστημα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Το σεμινάριο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιαστούν τα νομικά ζητήματα που αφορούν τη σύσταση και οργάνωση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος (έναρξη στην εφορία, επιλογή κατάλληλης εταιρικής μορφής, επιλογή διακριτικού τίτλου και ονόματος χώρου (domain name). Επίσης, θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των υποχρεώσεων βάσει των Οδηγιών για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο (2000/31/ΕΚ), για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών (2011/83/ΕΕ) και τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές (2005/29/ΕΚ).

Στη δεύτερη ενότητα θα εξεταστούν ζητήματα προσωπικών δεδομένων και υποχρεώσεων συμμόρφωσης του ηλεκτρονικού καταστήματος με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Ειδικότερα, θα γίνει αναλυτική αναφορά στις υποχρεώσεις του ηλεκτρονικού καταστήματος ως υπεύθυνου επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, στον τρόπο αντιμετώπισης περιστατικού παραβίασης προσωπικών δεδομένων (data breach), καθώς και στα δικαιώματα των πελατών ως υποκειμένων των δεδομένων.

Στην τρίτη ενότητα θα παρουσιαστούν τα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με το δίκαιο της διανοητικής ιδιοκτησίας (κατοχύρωση εμπορικού σήματος, πνευματικά δικαιώματα επί των κειμένων, εικόνες και γραφικά).

Τέλος, στην τέταρτη ενότητα θα αφιερωθεί χρόνος στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων για την επίλυση κάθε απορίας επί θεωρητικών και κυρίως πρακτικών ζητημάτων.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Δρ. Ελευθερία Σπ. Παπαδημητρίου

Η Δρ. Ελευθερία Παπαδημητρίου είναι Διδάκτωρ Νομικής Α.Π.Θ. (Δίκαιο Πληροφορικής), Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών. Είναι Ιδρυτής του Δικηγορικού Γραφείου «Ελευθερία Παπαδημητρίου και Συνεργάτες», riapapadimitriou.gr, καθώς και Ιδρυτής και Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών startADR, startadr.org. Εξειδικεύεται σε ζητήματα δικαίου της πληροφορικής, ηλεκτρονικού εμπορίου, προστασίας καταναλωτή, προσωπικών δεδομένων, διανοητικής ιδιοκτησίας, ιατρικού δικαίου και βιοηθικής, καθώς και στον τομέα της ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών (ODR). Είναι μέλος της Ερευνητικής Ομάδας «Δικαίου & Πληροφορικής» της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και μέλος της Συντακτικής Ομάδας του Περιοδικού «Eπιθεώρηση Δικαίου Πληροφορικής» (Information Law Journal). Συμμετέχει τακτικά σε συνέδρια, ημερίδες και επιστημονικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σχετικές εισηγήσεις, ενώ εισηγήσεις και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Διετέλεσε μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. στο ερευνητικό πρόγραμμα «Το νομικό πλαίσιο των κινητών εφαρμογών», ενώ συνεχίζει μέχρι και σήμερα το ερευνητικό της έργο στους τομείς εξειδίκευσής της.

Παρακαλούμε δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση του σεμιναρίου για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής και τις σχετικές προθεσμίες.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με την εκπτωτική πολιτική του Ιδρύματος, παρακαλούμε ανατρέξτε εδώ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε τη συνημμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο  seminars@cecl.gr. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για περισσότερες πληροφορίες επί του σεμιναρίου επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103623506, ώρες 09:30-17:30, ή αποστείλατε e-mail στο  seminars@cecl.gr.