26 Μαρτίου 2021: Πρακτικά Ζητήματα από την Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και ο Ρόλος του Δημοσίου Δικαίου

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Πρακτικά Ζητήματα από την Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και ο Ρόλος του Δημοσίου Δικαίου», στις 26/03/2021, ημέρα Παρασκευή, και ώρες 17:00-21:00.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται κυρίως σε δικηγόρους, στελέχη εταιρειών, δικηγορικών γραφείων & δικηγορικών εταιρειών, περιβαλλοντολόγους, πολιτικούς μηχανικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς περιβάλλοντος, δασολόγους και σε όλες τις συναφείς ειδικότητες, καθώς και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες των συναφών ειδικοτήτων με το Δίκαιο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (εθνικό και ενωσιακό).

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπό του σεμιναρίου αποτελεί η εξέταση της πορείας απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, αλλά κυρίως στην ελληνική έννομη τάξη. Ταυτόχρονα, εξαίρεται ο κομβικός ρόλος του Δημοσίου Δικαίου και η έννοια της ρύθμισης. Το θεωρητικό «οπλοστάσιο» στη συνέχεια πρακτικοποιείται, με την προσέγγιση νομικών ζητημάτων που αναφύονται στη δικηγορική/συμβουλευτική πράξη.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

  1. Εισαγωγή: Δίκαιο Ενέργειας: βασική φιλοσοφία, εμπλεκόμενοι κλάδοι Δικαίου, πρακτικά οικονομικά προβλήματα
  2. Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας – το χθες, το σήμερα, το αύριο: οικονομική συνιστώσα
  3. Η έννοια της ρύθμισης στο Δημόσιο Δίκαιο: θεωρητική και πρακτική προσέγγιση
  4. Το Δίκαιο της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας): θεωρία – αποφάσεις ΡΑΕ
  5. Ειδικά νομικά ζητήματα για την ηλεκτρική ενέργεια (νομοθεσία – νομολογία), δίκαιο ανταγωνισμού

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Παναγιώτης Γαλάνης

Ο Παναγιώτης Γαλάνης είναι Δικηγόρος, νομικός σύμβουλος Περιβαλλοντικού-Πολεοδομικού Δικαίου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στο Δίκαιο Περιβάλλοντος Νομικής ΕΚΠΑ και Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου στην ίδια σχολή. Ασχολείται ερευνητικά, συγγραφικά και επαγγελματικά (γνωμοδοτικά κυρίως) με το Δίκαιο Περιβάλλοντος και το Πολεοδομικό Δίκαιο. Έχει συγγράψει σχετικό εγχειρίδιο με τίτλο: «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος» (Πρακτικά Θέματα-Νομολογία), καθώς και άλλες δύο μονογραφίες. Έχει συγγράψει, επίσης, περισσότερες από 40 μελέτες δημοσιευθείσες (ή υπό δημοσίευση) σε νομικά περιοδικά (εκδ. Νομ. Βιβλιοθήκη, Σάκκουλας κλπ.), όπως και σχολιασμούς αποφάσεων. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε συνέδρια ποικίλων φορέων, π.χ. ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ και σε σχετικούς φορείς με το περιβάλλον, π.χ. Hellas GIS, ενώ έχει πραγματοποιήσει και προσκεκλημένες εισηγήσεις, σε συναφή αντικείμενα. Έχει επιμεληθεί επιστημονικά δύο νομικά συγγράμματα.

Παρακαλούμε δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση του σεμιναρίου για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής και τις σχετικές προθεσμίες.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με την εκπτωτική πολιτική του Ιδρύματος, παρακαλούμε ανατρέξτε εδώ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε τη συνημμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο  seminars@cecl.gr. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για περισσότερες πληροφορίες επί του σεμιναρίου επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103623506, ώρες 09:30-17:30, ή αποστείλατε e-mail στο  seminars@cecl.gr.