23 Μαρτίου 2021: Το Δίκαιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Το Δίκαιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης», στις 23/03/2021, ημέρα Τρίτη, και ώρες 16:00-21:00.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε νομικούς, δικηγόρους που εξειδικεύονται στο συνταγματικό, διοικητικό, ευρωπαϊκό δίκαιο και το δίκαιο περιβάλλοντος, σε σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστών, σε σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Α.Ε.Ι. των Νομικών Σχολών και Σχολών Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, σε μηχανικούς και οικονομολόγους Περιβάλλοντος, σε πολίτες/ μέλη Μ.Κ.Ο. και περιβαλλοντικών συλλόγων από την κοινωνία των πολιτών.

ΣΚΟΠΟΣ

Βασική επιδίωξη του σεμιναρίου είναι η ανάδειξη του Δικαίου της Βιώσιμης Ανάπτυξης ως πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο Πολιτειακό διακύβευμα και Θεσμικό πρόταγμα για τη σύγχρονη ρυθμιστική προοπτική του Κράτους Δικαίου ανάμεσα: στις δημόσιες πολιτικές, στις συνταγματικές και δικαιικές εγγυήσεις της έννομης τάξης, την οικονομία της αγοράς και την κοινωνία των πολιτών. Στην αναζήτηση της συνέπειας των θεμελιωδών προοπτικών της νομιμότητας αξιώνεται η ίδια η αποτελεσματικότητά της, καθιστώντας δυναμικά και ώριμα τα συνταγματικά κεκτημένα και τις αξιακές διακυβερνητικές δεσμεύσεις σε λειτουργικούς και συστηματικούς κανόνες δικαίου και σε νομολογιακές απαιτήσεις,  που αναδιαμορφώνουν την έννομη τάξη αναφορικά με το ρόλο των κρατικών μηχανισμών, τη συμπεριφορά των οικονομικών παραγόντων και τις δημοκρατικές αξιώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ως προς τη διάκριση δε των λειτουργιών της ευνομούμενης Πολιτείας, ειδικά επί των ορίων της δικαιοδοτικής κρίσης και των περιθωρίων εκτίμησης του κράτους, ερευνώνται και αποκαλύπτονται οι δίκαιες και συνεκτικές ισορροπίες ανάμεσα στη δημοκρατικά νομιμοποιημένη βούληση και την τεχνοκρατική εκτίμηση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

1.  Η ιστορική βάση και η εξέλιξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης από πρακτική και πολιτική “soft law” έννοια σε σύγχρονο έννομο στόχο και κανόνα.

2.  Οι ερμηνευτικές εκτιμήσεις των όρων και των ορίων της Βιώσιμης Ανάπτυξης από την Οικονομική Ανάλυση του Δημοσίου Δικαίου στην δυναμική απόδοση του πολυεπίπεδου Συνταγματισμού.

3.  Η κανονιστική θέση και η ισχύς της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο ελληνικό Σύνταγμα, στο ευρωπαϊκό Δίκαιο των Συνθηκών και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε..

4.  Η έννοια και εφαρμογές της Διαγενεακής ισότητας ως δημοκρατικό δικαίωμα και λειτουργική εγγύηση της κοινωνικο-οικονομικής Βιωσιμότητας του σύγχρονου κράτους δικαίου.

5.  H νομολογιακή μεθοδολογία και πορεία του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ανάμεσα στο δικαστικό ακτιβισμό και τον ουσιαστικό συνταγματικό έλεγχο. Συγκριτικές αναφορές στο Δ.Ε.Ε. και το Ε.Δ.Δ.Α.

6.  Η Βιώσιμη ανάπτυξη ως Δημόσιο Συμφέρον στην ελληνική έννομη τάξη και ως Κοινός έννομος στόχος στην Ε.Ε. και την Ε.Σ.Δ.Α.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Μιχάλης Θ. Παπαγεωργίου

Ο Μιχάλης Παπαγεωργίου είναι Δικηγόρος,  Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου (με ειδίκευση στο Συνταγματικό & Διοικητικό Δίκαιο) της Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π. Αθηνών και Visiting Research Fellow – V.Scholar Researcher στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Wolfson College – Faculty of Law). Επίσης, είναι Επιστημονικός Συνεργάτης – Νομικός Σύμβουλος σε νησιωτικούς Δήμους, σε φορείς/εταιρείες Ο.Τ.Α. και σε Ν.Π.Δ.Δ. στους τομείς της διοικητικής διακυβέρνησης, της βιώσιμης ανάπτυξης και των διοικητικών συμβάσεων. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 15 εκτενείς μελέτες Δημοσίου Δικαίου σε έγκριτα νομικά περιοδικά (Το Σύνταγμα/ Α.Ν. Σάκκουλας, Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου/ Σάκκουλας, Public Law Journal/ΕΕΔ) και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε Ακαδημαϊκά Προγράμματα/ Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Cambridge), όπως και σε Πανελλήνια Συνέδρια, Ημερίδες Επιστημονικών Ινστιτούτων και Ενώσεων. Ήταν Επιστημονικός Σύμβουλος – Ειδικός Συνεργάτης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Θ’ Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος της Βουλής των Ελλήνων το φθινόπωρο του 2019. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών έχει λάβει 3 Βραβεία Πρωτεύσαντα από το Ι.Κ.Υ., ενώ είναι κάτοχος LLM και PhD με βαθμό Άριστα. Η πρώτη του Μονογραφία είναι υπό έκδοση από τις εκδόσεις Σάκκουλας.

Παρακαλούμε δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση του σεμιναρίου για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής και τις σχετικές προθεσμίες.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με την εκπτωτική πολιτική του Ιδρύματος, παρακαλούμε ανατρέξτε εδώ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε τη συνημμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο  seminars@cecl.gr. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για περισσότερες πληροφορίες επί του σεμιναρίου επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103623506, ώρες 09:30-17:30, ή αποστείλατε e-mail στο  seminars@cecl.gr.