10 Νοεμβρίου 2020: Ειδικά Θέματα από την Θεωρία και την Πρακτική του Προσφυγικού Δικαίου

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Ειδικά Θέματα από την Θεωρία και την Πρακτική του Προσφυγικού Δικαίου», στις 10/11/2020, ημέρα Τρίτη, και ώρες 16:00-21:00.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε δικηγόρους και παραστάτες αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας,  προσωπικό και λειτουργούς των αρχών που είναι αρμόδιες για την κρίση επί αιτημάτων διεθνούς προστασίας και φοιτητές νομικής.

ΣΚΟΠΟΣ

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα τεθεί το γενικό ουσιαστικό και διαδικαστικό πλαίσιο της παροχής ασύλου και διεθνούς προστασίας. Εν συνεχεία θα αναπτυχθούν σε μεγαλύτερο βάθος τα ειδικότερα θέματα του δικαίου της απόδειξης στο άσυλο (αποδεικτικά μέσα, θεμελίωση αξιοπιστίας ισχυρισμών, χρήση πληροφοριών για την χώρα καταγωγής) και των ασφαλών χωρών (ασφαλής τρίτη χώρα, ασφαλής χώρα καταγωγής, πρώτη χώρα ασύλου). Ενόψει των συγκεκριμένων ζητημάτων θα αναλυθεί τέλος το πρόβλημα των πηγών του προσφυγικού δικαίου, δεδομένης της ιδιαίτερης σημασίας της διεθνούς νομολογίας και των συχνών νομοθετικών αλλαγών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

  • Διαδικασία κρίσης αιτήματος ασύλου/διεθνούς προστασίας από την άποψη του διοικητικού δικαίου και του δικαίου προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Συλλογή και αξιολόγηση αποδεικτικού υλικού για την κρίση της βασιμότητας των ισχυρισμών που θεμελιώνουν το αίτημα διεθνούς προστασίας.
  • Μεθοδολογία και πληρότητα προσωπικής συνέντευξης του αιτούντος διεθνή προστασία.
  • Νομοθετικές διατάξεις και δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις έννοιες των ασφαλών χωρών.
  • Ιεράρχηση και συσχέτιση των πηγών του προσφυγικού δικαίου.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Κων/νος Φαρμακίδης-Μάρκου

Ο Κων/νος Φαρμακίδης-Μάρκου είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Έχει διατελέσει επί τετραετία μέλος των Επιτροπών Προσφυγών του π.δ.114/2010 (αρμόδιες για την σε δεύτερο βαθμό κρίση επί αιτημάτων διεθνούς προστασίας) και εν συνεχεία Πρόεδρος Επιτροπής. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις του αφορούν σε ζητήματα ασύλου, ιθαγένειας, σχέσης μεταξύ ποινικής και διοικητικής δίκης και ουσιαστικού ποινικού δικαίου, ενώ υπό έκδοση είναι ένα εγχειρίδιο κριτικής και πρακτικής προσέγγισης του προσφυγικού δικαίου. Είναι μέλος του Μητρώου Νομικής Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου.

Παρακαλούμε δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση του σεμιναρίου για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής και τις σχετικές προθεσμίες.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με την εκπτωτική πολιτική του Ιδρύματος, παρακαλούμε ανατρέξτε εδώ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε τη συνημμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο  seminars@cecl.gr. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για περισσότερες πληροφορίες επί του σεμιναρίου επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103623506, ώρες 09:30-17:30, ή αποστείλατε e-mail στο  seminars@cecl.gr.