20 Οκτωβρίου 2020: Το Νομικό Πλαίσιο των Άυλων Τίτλων της Ανώνυμης Εταιρείας

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Το Νομικό Πλαίσιο των Άυλων Τίτλων της Ανώνυμης Εταιρείας», στις 20/10/2020, ημέρα Τρίτη, και ώρες 16:00-21:00.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το παρόν σεμινάριο απευθύνεται σε νομικούς (δικηγόρους, νομικούς συμβούλους, ακαδημαϊκούς, δικαστικούς) καθώς και σε εργαζόμενους στο χρηματοοικονομικό τομέα.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εισαγωγή στο νομικό πλαίσιο των άυλων τίτλων και η ανάλυση των νομικών προβλημάτων που δημιουργούνται από τη σύγχρονη πραγματικότητα της αποϋλοποίησης. Ειδικότερα, το σεμινάριο θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η αποϋλοποίηση επηρεάζει τη φύση των δικαιωμάτων του επενδυτή επί του τίτλου καθώς και τον τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων εκ του τίτλου. Η συζήτηση θα εστιάσει στην πρόσφατη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου στην Ελλάδα, με συγκριτικές αναφορές σε αλλοδαπά νομικά συστήματα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

  • Εισαγωγή στο φαινόμενο της διαμεσολάβησης: βασικές έννοιες
  • Το ζήτημα του νομικού κινδύνου ως επακόλουθο της αποϋλοποίησης
  • Φύση των δικαιωμάτων των επενδυτών σε άυλους τίτλους
  • Η μεταβίβαση των άυλων τίτλων και το πρόβλημα της καλόπιστης κτήσης
  • Ζητήματα εμπράγματης ασφάλειας σε άυλους τίτλους
  • Η κατάσχεση των άυλων τίτλων
  • Το έλλειμμα τίτλων (shortfall) και η προστασία στην πτώχευση
  • Άυλες μετοχές και ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης
  • Το πρόβλημα του εφαρμοστέου δικαίου

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
Γιάννης Μπαζίνας

Ο Γιάννης Μπαζίνας είναι δικηγόρος Αθηνών και υποψήφιος διδάκτορας στο University College London (UCL), με ειδίκευση στη διασυνοριακή πτώχευση και το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο. Διαθέτει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο (LL.M.) από το University of Chicago ενώ κατά το παρελθόν έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) σε θέματα μεταρρύθμισης της πτωχευτικής νομοθεσίας και του δικαίου της εμπράγματης ασφάλειας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Παρακαλούμε δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση του σεμιναρίου για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής και τις σχετικές προθεσμίες.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε τη συνημμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο  seminars@cecl.gr. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για περισσότερες πληροφορίες επί του σεμιναρίου επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103623506, ώρες 09:30-17:30, ή αποστείλατε e-mail στο  seminars@cecl.gr.