Το δικαίωμα αντίστασης κατά το άρθρο 120 παρ.4 του Συντάγματος, Φίλιππος Σπυρόπουλος (e-book)

ISBN: 978-618-85921-3-9

Σελ.: 226

Έτος κυκλοφορίας: 2022

Η μονογραφία του Φίλιππου Σπυρόπουλου για το δικαίωμα αντίστασης κατά το άρθρο 120 παρ. 4 του Συντάγματος μπορεί να χαρακτηριστεί σήμερα ως ένα κλασικό έργο της σύγχρονης ελληνικής συνταγματικής θεωρίας. Πρόκειται για τη διερεύνηση των άκρων ορίων του συνταγματικού κράτους, εκείνου του σημείου όπου κρίνεται αν θα επικρατήσει η τήρηση ή η βίαιη κατάλυση του Συντάγματος, η επιβίωση ή η κατάρρευση του πολιτεύματος. Ως μελέτη μίας οριακής κατάστασης, ανατέμνει με καθαρότητα τον κανόνα που θέτει το Σύνταγμα ως έσχατο καταφύγιο για την τήρηση και την αυτοπροστασία του, άρα την ικανότητά του να αμύνεται απέναντι στους εχθρούς του.

Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, η έγχαρτη έκδοση έχει εξαντληθεί, στερώντας από τους επίδοξους αναγνώστες το πρώτο βιβλίο που πραγματεύεται συστηματικά μία από τις κορυφαίες, σε συμβολικό επίπεδο, διατάξεις του Συντάγματος. Επομένως, η επανέκδοση της μονογραφίας σε ηλεκτρονική μορφή, παράλληλα με τον εμπλουτισμό της με πέντε επίμετρα των Ξ. Κοντιάδη, Χ. Παπαστυλιανού, Χ. Τσιλιώτη, Β. Χρήστου και Α. Βλαχογιάννη, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευτυχές γεγονός για την επιστήμη του συνταγματικού δικαίου, αλλά και για το ευρύτερο κοινό, καθότι το έργο αυτό είναι ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για την κατανόηση της ακροτελεύτιας διάταξης του Συντάγματός μας, η οποία περιλαμβάνει την περίφημη ρήτρα αντίστασης.

Βρείτε το εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (FacebookInstagramYoutube, Twitter).