Κοσμικό Κράτος, θρησκευτική ελευθερία και εκπαίδευση στην προκρούστεια κλίνη της “επικρατούσας θρησκείας”, Γιώργος Χ. Σωτηρέλης (e-book)

ISBN: 978-618-85921-5-5

Σελ.: 533

Έτος κυκλοφορίας: 2023

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει την ηλεκτρονική επανέκδοση επιλεγμένων κειμένων (βιβλίων και άρθρων) που καλύπτουν θεωρητικές επεξεργασίες μιας τριακονταετίας για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και τη θρησκευτική ελευθερία. Στην αφετηρία τους βρίσκεται η μονογραφία με τίτλο «Θρησκεία και Εκπαίδευση – από τον κατηχητισμό στην πολυφωνία» (πρώτη έκδοση 1993), που δυστυχώς εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Τα υπόλοιπα κείμενα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επίμαχων θεμάτων που βρέθηκαν επανειλημμένα στο επίκεντρο της νομικοπολιτικής μας πραγματικότητας, με επίκεντρο τη συνεχή αμφισβήτηση του κοσμικού κράτους και της θρησκευτικής ελευθερίας από τις δυνάμεις του «βαθέος κράτους», την άκρως προβληματική στάση των ελληνικών δικαστηρίων – που κλιμακώνεται μεταξύ «θρησκευτικού πατριωτισμού» και «εθνολαϊκισμού» – αλλά και τις επανειλημμένες καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔΔΑ) για την απόκλιση της χώρας μας από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του θεωρητικού προβληματισμού εστιάζεται στην απροθυμία των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων του τόπου να συμφωνήσουν σε μια προσεκτική συνταγματική αναθεώρηση των κρίσιμων διατάξεων, ώστε να αφαιρεθούν και τα τελευταία προσχήματα από όλα εκείνα τα θεσμικά όργανα που υπονομεύουν το κοσμικό κράτος και θέτουν απροκάλυπτα τη θρησκευτική ελευθερία στην προκρούστεια κλίνη της «επικρατούσας θρησκείας».

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Βρείτε το εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (FacebookInstagramYoutube, Twitter).